Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Oululaispoika loukkaantui vakavasti omatekoisesta pommista

Poliisi on huolissaan nuorten tekemistä pullopommeista, sillä vammat ovat usein hyvin vakavia. Tiedossa on useita tapauksia, joissa on löydetty itse tehtyjä pullopommeja. Teko-ohjeet löytyvät helposti kavereilta tai Internetistä.

Erikoissaraanhoidon jonot ovat pidentyneet Pohjois-Pohjanmaalla.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululainen alle 15-vuotias poika on loukkaantunut vakavasti tiistaina omatekoisen pullopommin räjähdettyä Pateniemessä. Poika on sairaalahoidossa. Poliisin tietoon on tullut viime aikoina Oulussa ja Oulun lähikunnissa useampia tapauksia nuorten tekemistä pullopommeista.

Poliisi on hyvin huolissaan nuorten tekemistä pommeista ja kehottaa vanhempia valppauteen asiassa.

-Pommeihin tarvittavia aineita yhdistettäessä syntyy kemiallinen reaktio, jonka seurauksena pulloon syntyvä paine räjäyttää pullon. Reaktion yhteydessä vapautuu lipeää ja vetykaasua, jotka ovat vaarallisia joutuessaan iholle. Silmiin joutuessaan aineet saattavat aiheuttaa vakavia vaurioita, kertoo komisario Mika Lauri.

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan asiasta lastensa kanssa. Vanhempia pyydetään tuomaan keskusteluissa esille toiminnan vaarallisuus.

Lauri kertoo, että nuoret löytävät helposti ohjeita itsetehtävistä pullopommeista kavereiltaan ja eri medioista. Pommeihin tarvittavat puhdistuskemikaalit ja folio, on ostettavissa päivittäistavarakaupoista ja usein aineet löytyvät myös kotoa.

Havaittaessa epämääräisesti pullistuneita muovipulloja tulee ottaa yhteys hätäkeskukseen numeroon 112. Kohteeseen ei saa koskea.

Suosittelemme sinulle