Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kaksi sukeltajaa sairaalaan - nousivat pintaan liian nopeasti

Kaksi sukeltajaa on kiidätetty sairaalaan sukellustukialukselta Hiittisten saaristosta sunnuntaina. Sukeltajat olivat nousseet liian nopeasti pintaan yli 30 metrin syvyydestä.

Laitesukeltaja sameassa vedessä.
Kuva: YLE / Mika Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Onnettomuus sattui varsinaissuomalaisen sukellusseuran luvallisella sukellusretkellä miinalaiva Ladogan hylylle. Seurueeseen kuului yhdeksän henkilöä, joista oli muodostettu kolme kahden hengen sukellusparia.

Onnettomuuteen joutuneet henkilöt olivat molemmat keski-ikäisiä suomalaisia miehiä ja kokeneita sukeltajia.

Paikalle lähetettiin Turusta Mediheli 02 -pelastushelikopteri, rajavartiolaitoksen päivystävä Super Puma -helikopteri, Hiittisten merivartioaseman partiovene ja pelastuslaitoksen ensivasteyksikkö Kemiöstä.

Potilaat vinssattiin Super Pumaan ja kuljetettiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan saamaan jatkohoitoa.

Meripelastuskeskus Turku vastaanotti hätäilmoituksen sunnuntaina iltapäivällä yhdeltä.

Vielä ei ole tietoa, miksi miehet nousivat pintaan liian nopeasti. Liian nopea pintaan nouseminen voi aiheuttaa niin sanotun sukeltajantaudin, jossa laitesukelluksen aikana vereen liuennut typpi ei ehdi poistua verenkierrosta paineen pienentyessä liian nopeasti.

Suomen Ensihoidon Tiedotuksen www-sivuilla kerrotaan, että sukeltajantaudissa "sukeltajalle käy kuten limonadipulloa avattaessa ravistamisen jälkeen – eli limonadi kuplii ja kuohuu yli." Pidemmälle kehittyneen sukeltajantaudin vauriot ovat palautumattomia.

Suosittelemme