Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Suomesta on jälleen löytynyt keisarillinen sohvakalusto

Suomesta on jälleen löytynyt Pietarin Talvipalatsiin kuuluneita huonekaluja. 12-osainen kalusto kuuluu samaan ryhmään viime keväänä löytyneiden huonekalujen kanssa. Nyt löytynyt kalusto on myynnissä Bukowskin kansainvälisessä juhlahuutokaupassa joulukuussa.

Venäläisiä antiikkihuonekaluja.
Viime vuonna huutokaupan vetonaula oli Venäjän tsaariperheen kalusto. Nyt ostajia innosti venäläinen huipputaide. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Bukowskin johtava intendentti Maria Ekman-Kolari kertoo, että kukan muotoinen pöytä, sohva, neljä nojatuolia ja kuusi tuolia olivat Venäjän keisarinna Aleksandra Fjodorovnan perheen yksityisessä käytössä.

- Tämä on heidän oman kotinsa kalustoja. Tässä ovat kaikki perheen lapset Anastasiasta lähtien istuneet.

Pietarin Talvipalatsiin nyt myynnissä olevan kaluston yhdistävät valokuva ja palatsissa vuonna 1928 tehty inventointiluettelo. Bukowskin johtava intendentti Maria Ekman-Kolari selvittää, että on hyvin harvinaista, että tämäntyyppisistä esineistä on kuvamateriaalia.

- Minulla on kuitenkin kirja, jossa on kuva tästä kalustosta Talvipalatsin Hopeisessa salongissa.

Inventaariolista puolestaan luettelee, mitä tuossa salongissa oli vuonna 1928, eli juuri ennen, kuin bolshevikit alkoivat myydä näitä tavaroita.

- Sen mukaan tätä kalustoa oli 29 osaa, joista 23 on ollut meillä Bukowskilla, ja 6 osaa on myyty aikaisemmin 90-luvulla tietämättä, mitä ne olivat, Ekman-Kolari kertoo.

Joulukuun huutokaupassa kaluston lähtöhinta pidetään salaisena ja ilmoitetaan vain mahdollisille ostajille. Ekman-Kolari suostuu kuitenkin vertaamaan kaluston arvoa aikaisempaan Suomessa myytävänä olleeseen kaluston osaan. Tuolloin lähtöhinnaksi arvioitiin 100 000 - 150 000 euroa, mutta kalusto vedettiin pois myynnistä omistajuuskiistan vuoksi.

- Tämä on arvokkaampi, Bukowskin johtava intendentti Maria Ekman-Kolari paljastaa.

Suosittelemme sinulle