Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Halla-aholle tuomio uskonrauhan rikkomisesta

Sitoutumattomana perussuomalaisten ehdokkana Helsingin valtuustoon valittu Jussi Halla-aho on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta sakkoihin. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Halla-aholle yhteensä 30 päiväsakkoa eli 330 euroa. Oikeus hylkäsi syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä Simo Kolehmaisen mukaan Halla-aho on julkisesti herjannut islamilaisten pyhinä pitämiä asioita. Halla-aho on kirjoittanut blogikirjoituksessaan islamin olevan pedofiiliuskonto. Halla-aho on myös kirjoittanut nettikirjoituksessaan, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen ovat somalien kansallinen tai geneettinen erityispiirre.

Syyttäjän mukaan Halla-ahon kirjoitukset loukkaavat Suomessa asuvia muslimeita ja vaarantavat uskonrauhan. Käräjäoikeuden tuomion mukaan syytteessä kerrottujen väitteiden ja niiden perustelujen tarkoituksena ei ole ollut käydä asiallista keskustelua islamin uskon epäkohdista, vaan sananvapauden kustannuksella häpäistä kyseessä olevan uskonnon arvoja.

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hylättiin käräjäoikeuden tuomion mukaan, koska Halla-ahon tarkoituksena ei ole ollut panetella tai solvata somalialaisia. Mainittu ihmisryhmä on valikoitunut hänen viranomaistoimintaan kohdistamansa kritiikin välineeksi lähinnä sattumaan verrattavista syistä.

Halla-aho on myöntänyt kirjoittaneensa syyttäjän esittämät asiat. Halla-aho on kuitenkin kiistänyt loukkaamistarkoituksen. Halla-ahon mukaan tekstit on irrotettu asiakokonaisuudesta. Hän kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Suosittelemme