Hyppää sisältöön

Käsikirja perehdyttää vedonlyöntiin

Lieksassa paljon aikaansa viettävä Esko Helenius on kirjoittanut Vedonlyönnin käsikirjan. Teos sisältää tietoa vedonlyöntipelien lainalaisuuksista ja pelien erityispiirteistä, mutta varsinaisia peliohjeita Heleniuksen mukaan ei saa julkisesti levittää.

Esko Helenius laati oppaan onnistuneeseen vedonlyöntiin. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

- Se katsottaisiin pelaamaan yllyttämiseksi, ja sehän on lain mukaan rangaistava teko. Siksi kirjassa on tiukka linja: en ota kantaa siihen minkälainen on hyvä joukkue tai hyvä hevonen. Sen sijaan kirjassa kerrotaan melko seikkaperäisesti mitä eri vedonlyönneistä tulisi tietää, ja sen jälkeen itse voi tehdä johtopäätökset.

Helenius aloitti vedonlyönnin jo silloin, kun Pitkävetoa ei vielä ollut Suomessa.

- Jäi kaivelemaan, miten tätä hommaa tulisi tehdä. Kirjastoista ei löytynyt alan teoksia. Piti siis ruveta tekemään analyyseja omasta pelaamisesta. Käytin siinä tietokonetta apuna. Vedonlyönti on myös hyvin pitkälle pelkkää matematiikkaa.

Esko Helenius on itse lyönyt vetoa 40 vuotta. Nykyisin hän keskittyy lähinnä Totoon. Varovainen linja vedonlyönnissä on hänen mielestään viisautta.

- Sain hyvän opetuksen nuorena miehenä Helsingin Käpylässä. Hävisin raveissa kaikki rahani, eikä ollut rahaa edes ratikkalippuun, joten kävelin 24 kilometriä kotiin. Se pisti miettimään.

"Pelaa kohtalaisia joukkueita"

Joitain yleisiä ohjeita vedonlyönnistä Esko Helenius suostuu kertomaan: muun muassa sen, että kertoimen perässä ei kannata juosta.

- Kerroinuskovaiset lyövät vain tietyn tason ylittäviä vetoja. Yleensä he myös häviävät. Kannattaa pelata kohtalaisen hyvin pärjääviä joukkueita silloin, kun heillä on hyvät voittomahdollisuudet. Silloin tietysti kerroin on pienempi.

Vedonlyöjän pahin virhe on suhtautua rahankäyttöön huolimattomasti. Pitää varautua siihen että aina voi hävitä. Pitää pelata vain sellaisilla summilla, jotka voi hävitä hymyssä suin.

Esko Helenius kannattaa valtion monopolia vedonlyönti- ja muissakin peleissä. Näin saadaan tuettua hyviä asioita, kuten urheilua ja kulttuuria. Maailmalla on varoittavia esimerkkejä siitä mitä tapahtuu, jos kansallisen peliyhtiön monopoli puretaan.

- Esimerkiksi Belgia avasi maansa kansainvälisille peliyhtiöille. Sen jälkeen Belgian raviurheilu on näivettynyt olemattomiin ja kansallinen peliyhtiö konkurssissa.

Raumalainen Esko Helenius tuli Lieksaan ensimmäisen kerran vuonna 1986. Sen jälkeen hän on ajellut Lieksan Vuonislahteen jo 23:na kesänä. Helenius on nyt eläkkeellä - työelämäaikoinaan hän toimi elektroniikka-alan suunnittelutehtävissä.

Suosittelemme sinulle