Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Pahanhajuinen pyykki pistetään koneen piikkiin

Mustat t-paidat haisevat pahalle pesun jäljiltä. Pesuainevalmistaja ei ota syytä kontolleen, vaan kääntää katseen pyykin pesijään -ja pyykkikoneeseen.

Nainen laittaa pyykkiä pesukoneeseen.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos likaiset vaatteeti haisevat likaisilta vielä pesun jälkeenkin, syy voi olla pesijässä, joka on pinnannut pyykinpesukoneen putsaamisesta. Pyykkien lisäksi siis konekin kaipaa puhdistusta. Pyykkikoneisiin kertyy likaa ja rasvaa, varsinkin kun pyykit pestään alhaisissa lämpötiloissa, kertoo Unileverin Kaisa Virtanen.

-Jos tuoksu on totutusta poikkeava, kannattaa vilkaista, ettei koneeseen ole kertynyt likaa ja rasvaa, huomauttaa Virtanen.

- Nykyisissä pesuohjelmissa käytetään kauhean alhaisia lämpötilaa ja jos pestään hyvin likaista pyykkiä, niin koneeseen voi jäädä rasvaa ja sakkaa.

Koneelle pitää tehdä silloin tällöin ns. huoltopesu. Sen voi tehdä 90 asteessa joko pyykillä tai ilman. Kannattaa käyttää valkaisevaa pesujauhetta tai ostaa erillisä puhdistustabletteja, joissa on sitruunahappoa, vinkkaa Virtanen.

- Jos hajua on edelleen, sen alkuperää on vaikea selvittää haisevaa pyykkiä näkemättä tai haistamatta, Virtanen naurahtaa ja jatkaa:

- Pyykinpesuaineissa ei ole pahanhajuisia aineita, vaan hajusteet ovat sellaisia, joiden on tarkoitus peittää pahat tuoksut. Kosteuden haihduttua voimakkaiden tuoksujenkin pitäisi olla poissa.

Pyykinpesuaineista kysellään valmistajilta paljon. Tekstiilejä on joka lähtöön, eivätkä pesuohjeet ole yksiselitteisiä.

Suosittelemme