Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Löyhkä lähtee pesukoneesta sitruunahapolla

Pesukonetutkijan mukaan suomalaiset pesevät usein pyykkinsä liian alhaisissa lämpötiloissa sekä vähillä huuhtelukerroilla. Zeoliittipitoiset pesuaineet ovat suurin hajun aiheuttaja.

Pyykinpesukone
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Haiseva pesukone on monen ihmisen ongelma. Työtehoseuran projektipäällikkö Anneli Reisbacka kertoo syyn olevan zeoliittipitoiset pyykinpesujauheet.

- Zeoliitti on savea ja usein se ei lähde kokonaan pois huuhteluveden mukana. Zeoliitti kivettyy tekstiileihin ja koneeseen, etenkin tiivisteisiin. Lämpimässä ja kosteassa tilassa se alkaa nopeasti homehtua.

Ympäristötietoinen pyykkäri välttää Zeoliitin lisäksi fosfaattia sisältäviä pulvereita, nestemäisissä pesuaineissa ei näitä aineita ole. Nestemäisissä aineissa ja jauheissa on Anneli Reisbackan mukaan kummassakin puolensa.

- Jauhe ei riko konetta, ellei zeoliittia päästetä kovettumaan. Nestemäisissä aineissa ei ole zeoliittia, mutta ne eivät ole niin hyviä tiukan lian poistoon.

Pesukoneen ikävään hajuun vaikuttaa myös alhaiset lämpötilat, joissa pyykki suositellaan pestäväksi. Myös veden säästely voi osua omaan nilkkaan.

- Meille tulevat pesukoneet valmistetaan Keski-Euroopassa, mutta meillä on Suomessa pehmeä vesi, joten huuhtelukertoja tarvitaan täällä enemmän. Kaksi tai kolme huuhtelukertaa ei riitä, sanoo Anneli Reisbacka.

Haiseva kone tulee pestä

Anneli Reisbacka on ollut Työtehoseuran pesukonetutkijana vuodesta 1981. Tutkijalla on selkeä resepti hajuttomaan pesukoneeseen.

- Jokaisen käyttökerran jälkeen koneen tiivisteet pitäisi pyyhkiä ja luukku tulee jättää auki, jotta kone kuivaa. Osta apteekista 100g sitruunahappoa ja pese tyhjä kone valkopesuohjelmalla. Sen jälkeen vielä yksi pesu ilman zeoliittia sisältävällä jauheella, yksi ruokalusikallinen ainetta riittää. Zeoliittia sisältäviä aineita en suosittele käyttöön ollenkaan, se jää koneeseen ja putkistoihin.

Joidenkin mielestä myös nestemäiset pesuaineet haisevat. Reisbackan mukaan tämä voi selittyä hajusteilla tai tuotteen hajuttomuudella.

- Nestemäisissä aineissa voi olla voimakkaita hajusteita ja ne aiheuttavat yliherkille pahoinvointia. Hajuttomat tuotteet taas saattavat tuoksua kemikaaleille. Pieni hajustepitoisuus voi hyvin katkaista kemikaalin hajun, tätä kannattaa kokeilla.

Arkikäytössä pesukonetutkija suosittaa pesemään liinavaatteita ja pyyhkeitä suositeltua korkeammissa lämpötiloissa.

- 60-90 astetta on hyvä. Kyllä liinavaatteet sen kestävät. Jos esimerkiksi tummat vaatteet ovat valkoisessa pesuainenöyhtässä, kannattaa tällöinkin kokeilla korkeampaa pesulämpötilaa. Keino on tepsinyt monella.

Suosittelemme