Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Öljy kallistuu - Opec tiukkana

Öljynviejämaiden järjestö Opec päätti odotetusti pitää tuotantokiintiönsä ennallaan Wienissä pitämässään kokouksessa. Tynnyrihinta on pysytellyt yli 70 dollarissa heinäkuun lopusta lähtien. Vielä helmikuussa hinta oli jopa alle 40 dollaria.

Lieriön muotoisia öljyvarastoja New Jerseyssa.
Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Opecin tuotantokiintiöksi päätettiin nyt yhteensä 24,5 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Raakaöljyn hintaan on aamun aikana vaikuttanut myös dollarin jatkuva heikentyminen ja Yhdysvaltain varastojen pienentyminen.

Opecin tavoitteena on säilyttää raakaöljyn hinta lähellä nykyistä yli 70 dollarin tasoaan. Hintatason turvaamiseksi järjestö kehotti jäsenmaitaan myös noudattamaan sovittuja tuotantokiintiöitä.

Öljyn hintaa nostaa myös dollarin yhä jatkunut heikkeneminen, mikä lisää raaka-aineiden houkutusta turvasijoituksena. Öljyn euromääräisen hinnan nousu on ollut maltillisempaa yhteisvaluutan vahvistuessa dollaria vastaan.

USA:n öljy hupenee

Eilen Yhdysvaltain öljyteollisuuden järjestö American Petroleum Institute (API) kertoi maan öljyvarastojen vajentuneen viime viikolla. API:n tilastot perustuvat sen jäsenyritysten vapaaehtoisiin ilmoituksiin.

Luotettavampia tietoja saadaan, kun Yhdysvaltain energiaministeriö julkistaa oman varastoraporttinsa. Myös sen ennustetaan kertovan raakaöljy- ja bensiinivarastojen vajentuneen viime viikolla.

Raakaöljyn tynnyrihinta on tänä vuonna kohonnut 61 prosenttia ja saavutti viime viikolla 75 dollarin tason. Viime vuonna talouden pysähtyminen ja kysyntänäkymien romahtaminen pudottivat hintaa sadalla dollarilla tynnyriä kohti. Alimmilleen hinta painui joulukuussa, jolloin tynnyrillisestä öljyä maksettiin 32,40 dollaria.

Aamulla raakaöljyn WTI-laadun lokakuun toimituksista maksettiin 72,33 dollaria tynnyriltä, kun hinta myöhään eilen oli 71,31 dollaria. Pohjanmeren Brentistä maksettiin Lontoossa 70,60 dollaria tynnyriltä eilisen 69,83 dollarin jälkeen.

Suosittelemme sinulle