Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Facebookin yhteisöllisyys on pelkkää pintaa

Yhteisöpalvelu Facebookissa ihmiset korostavat pikemminkin itseään kuin luovat aitoa yhteisöllisyyttä. Viestinnän tutkijan mukaan Facebook tarjoaa ennen kaikkea yksilöille tavan pitää yhteyttä toisiinsa. Samalla yhteisöpalvelut ovat kaupallisia toimijoita, joissa käyttäjät on valjastettu markkinointiin.

Facebook selaimessa
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Facebookin ja muiden sosiaalisten medioiden on väitetty lisäävän ihmisten välistä yhteisöllisyyttä. Helsingin yliopiston viestinnän laitoksen tutkija Janne Matikainen kuitenkin muistuttaa, että todellisuudessa esimerkiksi Facebook on luonteeltaan hyvin yksilökeskeinen.

- Kun ajatellaan tämän palvelun peruslogiikkaa, niin ihmisethän siellä kertovat enimmäkseen itsestään. Siellä kerrotaan siitä, mitä minä nyt ajattelen tai teen, sen sijaan, että keskitettäisiin huomio yhteisöön tai toisiin ihmisiin, Matikainen tiivistää.

Yhteisöllisyyden sijaan yhteyksiä

Maailman muuttuminen yhä yksilökeskeisemmäksi näkyy Matikaisen mukaan selvästi Facebookissa. Myös siellä eletään omaa elämää ja tehdään koko ajan itsenäisiä valintoja.

- Facebookissa valitaan, kuulutaanko tiettyyn ryhmään vai ei tai kuka hyväksytään kaveriksi ja kuka taas ei, Matikainen muistuttaa.

Yhteisöllisyyden sijaan Facebookissa on ennen kaikkea kyse yhteyksistä. Tuttavista ja työtovereista kuullaan ja tiedetään palvelun avulla yhä enemmän.

Facebookia ei tulisikaan Matikaisen mukaan kutsua yhteisöpalveluksi vaan ennemminkin verkostopalveluksi. Facebookia kun käytetään enimmäkseen juuri yksilöiden väliseen yhteydenpitoon.

Yhteisöllisyys markkinointivälineenä

Matikainen näkee sosiaaliset mediat luontevana jatkumona median markkinoitumiselle.

Usein juuri yhteisöllisyyttä korostetaan sitä herkemmin mitä kaupallisemmasta palvelusta on kyse. Ihmisten kanssakäyminen verkossa on valjastettu yhä useammin markkinatarkoituksiin.

- Facebook lähettää esimerkiksi kavereilleni mainoksen, johon on liitetty minun oma kuvani. Koska kaikki materiaali, mikä tallennetaan Facebookin on sen omaisuutta, Facebookilla on lähes rajattomat mahdollisuudet käyttää sitä markkinoinnissa. Kyse on siitä, mikä on eettisesti soveliasta, Matikainen pohtii.

Vuonna 2004 perustetun Facebookin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Tarkkoja käyttäjämääriä on vaikea arvioida, mutta maailmanlajuisesti palvelulla uskotaan olevan yli 250 miljoonaa käyttäjää. Suomessa jopa joka viidennen ihmisen arvioidaan rekisteröityneen Facebookiin.

Suosittelemme sinulle