Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Facebookin käyttöön kaivataan opetusta

Asiantuntijat peräävät lisää mediakasvatusta sosiaalisen median käyttöön. Viime viikkoina sosiaalisen median käytön vaaroista on varoiteltu tiuhaan. Muun muassa suojelupoliisi ja Pelastakaa Lapset ovat varoittaneet Facebookin käytöstä.

Facebook selaimessa
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

On sinänsä hyvä, että esimerkiksi Facebookin vaaroista varoitetaan. Tärkeämpää kuitenkin olisi pohtia sitä, miten ihmisiä kasvatetaan ja koulutetaan internetin ja sosiaalisen median käyttäjiksi. Tätä mieltä on sosiaalisen median asiantuntija, Zipipopin toimitusjohtajan Helene Auramo.

- Onko mediakasvatus opettajien, vanhempien vai jonkun muun tehtävä? Entä onko heillä riittävät taidot tehtävään, Auramo kysyy.

Hän toivoisikin kouluihin asiantuntijoita auttamaan ja kouluttamaan opettajia ja oppilaita. Myös yritysmaailmassa koulutus tulisi tarpeeseen.

Teknologiajohtaja Jukka Lauhia konsultointiyhtiö Trusteqista arvioi, että yrityksissä käyttäjien ohjeistus on tärkeää, jotta esimerkiksi yritysten talousraportit eivät vuoda Facebookin kautta.

Lauhia muistuttaa YLEn Aamu-tv:n haastattelussa, että merkittävimmät tietoturvarikkomukset ovat sosiaalisen manipuloinnin keinoin tehty. Ensin tekeydytään tutuksi ja sitä kautta ongitaan salasanoja palveluihin. Hän korostaa, että palvelu, jolla on satoja miljoonia käyttäjiä, ei voi itsessään olla kovin vaarallinen.

Toisaalta koska käyttäjiä on paljon, riski on korkeampi ja hakkeroinnilla saatava hyöty on suurempi.

Vaaroja ei tunneta

Auramo arvioi, että ihmiset eivät tunne vaaran paikkoja kovin hyvin, toisaalta ihmisiin luotetaan liikaa. Aina on olemassa riski, että joku siirtää esimerkiksi valokuvia eteenpäin. Viime aikoina on keskusteltu myös siitä, että sähköpostikirjoituksia on laitettu blogeihin.

- Yksityiskäyttäjien kannattaa miettiä myös sitä, mitä haluaa jonkun toisen kirjoittavan itsestään Facebookiin. Tekstit pysyvät kaikkien luettavissa käytännössä ikuisesti. Kuvat esimerkiksi joistakin hauskoista juhlista voivat vaikuttaa vaikkapa työelämään, Lauhia toteaa.

Suosittelemme sinulle