Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Beatles soi kirkkaammin kuin koskaan

The Beatlesin koko uudelleen digitaalisesti äänikäsitellyn tuotannon julkaiseminen on saanut fanit liikkeelle. Jake Nyman ehti tätä jo odottaakin.

The Beatles
The Beatles saapumassa San Franciscoon elokuussa 1964. Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

ETELÄ-KARJALA Beatles-yhtyeen koko tuotannon re-masterointi on musiikkimaailman yksi virstanpylväitä. Fanit ovat ehtineet tuotannon uudellen käsittelyä jo odottaa, samoin musiikin ammattilaiset.

Samanaikaisesti uudelleenjulkaisun kanssa tuli markkinoille myös The Beatles: Rock Band -peli.

Jake Nyman: Oli jo aikakin

Yleisradion musiikkitoimittaja Jake Nyman arvioi Beatlesin tuotannon uudelleen masteroinnin onnistuneen hyvin.

- Oli jo aikakin tämä tehdä, sillä paljon 60-luvun musaa on jo re-masteroitu. Ensimmäiset Beatlesit on cd-levyillekin tehty jo 80-luvulla, sanoo Jake Nyman.

Jake Nymanin mielestä Beatles-tuotannon tekijät ovat kunnioittaneet alkuperäislevytyksiä. Beatlesien tuotanto osui ajalle, jolloin studiotekniikka kehittyi voimakkaasti.

- Alkuvuosina Beatles teki nauhoitukset kaksiraita-nauhalle mononauhoituksia, kun taas loppuvaiheen Abbey Roadilla tuotanto tehtiin moniraiturilla. Ero alkuvuosien ja viimeisten levytysten kohdalla on huomattava, sanoo Nyman.

Helmiksi uudesta tuotannosta Jake Nyman nostaa Gearge Harrisonin kappaleen Something ja John Lennonin I am the Walrus.

- Ei tarvitse laittaa vanhaa rinnalle huomatakseen eron. Tuolta se on kuulostanut studiossa paikan päällä, iloitsee Jake Nyman.

Vaikka moni musiikin harrastaja vannookin alkuperäisen vinyylisoundin nimiin, on Jake Nymanin mielestä tehty vuosien varrella varsin onnistuneitakin re-masterointeja.

- Esimerkiksi vanhoista jazz-levytyksistä Trio Oscar Petersonin uudelleen tuotannossa on saatu esiin juuri se, miltä musiikki on aikoinaan kuulostanut, kertoo Nyman.

Toisaalta uudelleenkäsittelyssä voidaan mennä myös liian pitkälle, kritisoi Jake Nyman. Esimerkkinä hän mainitsee mm. Jimi Hendrixin tuotannon.

- Hendrixin uusissa versioissa biisien tauoista on jopa niihin kuuluva vanhvistinten pörinä siivottu pois, vaikka kuuntelija tietää niitä odottaa, moittii Nyman.

Levykauppiaallekin iloinen päivä

Beatles-tuotannon 090909-päivä on juhlapäivä fanien lisäksi myös levykauppiaalle. Lappeenrantalainen Matti Hakuli Levy-Musiikista uskoo Beatlesien uusien julkaisujen tekevän kauppansa.

- Tästä tulee huima piikki, niin Suomessa kuin muuallakin, sanoo Hakuli.

- Monoboksi on keräilykappale, sitä on tehty vain 25.000 kappaletta, joten kalleudestaan huolimatta se varmasti menee kaupaksi, jatkaa Hakuli.

Etukäteen Beatlesia on tilattu ja varattu jopa yllättävän paljon.

- Tämä on Beatles-faneille tärkeä päivä, vahvistaa Matti Hakuli, fani itsekin.

Levykauppias itse oli aikoinaan Rolling Stones -mies ja koki Beatles-herätyksen vasta myöhemmin. Nykyisin jo faniksi tunnustautuva pitää Abbey Roadia parhaana Beatles-tuotantona.

Tosifani osti kaiken

Lähes koko elämänsä beatlemaniaa kokenut lappeenrantalainen Matti Rajantie käveli levykauppaan tarkoituksenaan ostaa kaikki, mitä tarjolla on.

- Olen aina hommannut kaiken, mitä myyntiin on tullut. Kun eri puolilla maailmaa on tehty eri painoksia tai julkaisuja, olen ne mmahdollisuuksien mukaan aina ostanut, sanoo Matti Rajantie.

Ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Rajantie on elänyt Beatlesien kanssa 14-vuotiaasta lähtien. Beatles-kokoelmaan on vuosien varrella karttunut satoja paitoja, kitaroita, maskotteja, nukkeja, kitaroita, laukkuja, lompakoita, kelloja... Esineitä on tuhansia, ne on hankittu eri puolilta maailmaa ja rahaa niissä on kiinni kymmeniä tuhansia euroja.

- Parasta Beatlesia on rock ja John Lennonin laulu, joka valittiin viime vuosisadan rockääneksi, eikä suotta, suitsuttaa Matti Rajantie.

- Musiikki on minulle kaikki!

Suosittelemme sinulle