Hyppää sisältöön

Kristian Smeds vastustaa tylsää teatteria

Kristian Smedsin käsikirjoittama ja ohjaama Mental Finland saa Suomen-ensi-iltansa keskiviikkona Kansallisteatterissa. Identiteettiä, eurooppalaisuutta ja vapautta käsittelevä esitys sai kanta-esityksensä helmikuussa Brysselin hollanninkielisessä teatterissa.

Ohjaaja Kristian Smeds
Kuva: Eeva Bergroth

Belgiassa Mental Finladia sekä ihasteltiin että hämmästeltiin. Ohjaaja Kristian Smeds pitää tärkeänä kommunikointia yleisön kanssa tärkeänä:

- Haen yksinkertaisesesti sitä, että teatterissa ei olisi tylsää. Minusta teatterin suurin vihollinen on tylsyys: yhdentekevä, hajuton ja väritön teatteri on aika terrorismia.

Smeds sanoo, että jokainen tylsässä teatteriesityksessä ollut tietää, mitä se on. - Kysymys lienee siitä, että katsomon puolella olisi vipinää puntissa tai niinkuin Remu Aaltonen sanoisi höpinää pöntössä myös esityksen aikana ja sen jälkeen, Smeds kuvailee.

Esityksen toteutti kansainväinen työryhmä

Suomalaisia näyttelijöitä esityksessä ovat muun muassa Kalle Holmberg, Tommi Korpela ja Hannu-Pekka Björkmann. Esitys rakentui yhdessä näyttelijöiden kanssa, keskustelemalla yhteisistä päämääristä ja improvisoimalla, kertoo ohjaaja Kristian Smeds.

- Tekoprosessin aikana puhuttiin paljon suomalaisuudesta, tulevaisuudesta ekologisista asioista, taiteesta, kalastamisesta, perhe-elämästä, autoista, miehistä ja naisista.

Smedsin mukaan pyrkimyksenä oli tehdä teatteria joka on tekijöiden mielestä kiinnostavaa. - Olen aika tyytyväinen yhdessä räätälöimäämme pakettiin, hän sanoo.

Smeds iloitsee siitä, että koko työryhmä on nyt saatu Suomeen esiintymään. Hän uskoo, kyseessä on kaikille suomalaisille iso ja tärkeä asia.

Matka jatkuu muualle Eurooppaan

Entä onko Mental Finland poliittista teatteria? - No mikä nyt on poliittista teatteria... Minä vähän kartan määritelmiä. Mental Finlandin pyrkimys on olla mielenkiintoista teatteria. Sen poliittisuuden asteen varmaan määrittelevät muut ihmiset, ja hyvä niin, Smeds sanoo.

Suomen-esitysten jälkeen Mental Finland nähdään lokakuun aikana Euroopan tämänvuotisissa kulttuuripääkaupungeissa Vilnassa ja Linzissä sekä Strasburgissa.

Suosittelemme sinulle