Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Budjettiesitys julki: Kuntatalouden ahdinkoa, veromuutoksia ja rähinää työttömyysrahoista

Ainakin kuntien talouskurimus sekä työttömyyden suitsintaan tarkoitetut rahat kiihdyttävät keskustelua, kun eduskunta ottaa ensi vuoden budjetin käsittelyynsä.

Keltainen Vation talousarvioesitys-kirja
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Talousarvioesitys tarjoaa lisäksi lukuisia veromuutoksia: yleinen arvonlisäkannan nosto 22 prosentista 23:een, tupakka-, makeis- ja virvoitusjuomaveron korotus sekä lupa kunnille nostaa kiinteistöveroa. Myös ruuan nyt 12 prosenttiin laskevaa arvonlisäveroa on tarkoitus korottaa heinäkuussa ravintolaruuan muuttuvan verotuksen tasolle eli 13 prosenttiin. Veromuutoksiin kuuluu myös pakettiautojen ajoneuvoveron vaihtuminen päästöistä riippuvaksi.

Hallitus tarjoaa myös veroporkkanoita. Työsuhdematkalipun verovapautta halutaan lisätä. Pienituloisille on tarjolla kunnallisverotuksen perusvähennyksen alarajan nostaminen 2 200 euroon.

Oppositio on ollut jo tovin tyytymätön kuntatalouden kurjuuden poistamiseen varattuihin elvytysrahoihin. Budjettiesitys on kuitenkin valtiovarainministeriön mukaan kuntataloudelle jopa 204 miljoonaa euroa suotuisampi kuin tänä vuonna.

Rähäkkää riittänee myös työllistämisrahoista.

Työantajan kelamaksun poisto koituu jopa laitoshoidossa asuvan kontolle

Työnantajan kansaneläkemaksun poistaminen aiheuttaa ensi vuonna jättimäisen loven valtion eläkemenoihin. Työantajan Kela-maksun poistaminen maksaa arviolta 1,1 miljardia vuodessa.

Vaje aiheuttaa ongelmia monille ministeriöille. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö joutunee käymään lopulta jopa laitoshoidossa asuvan lompakolla, kun rahoja eläkemenojen kutistumiseen etsitään. Laitoshoidon enimmäismaksu aiotaan nostaa 82 prosentista 85 prosenttiin asiakkaan nettotuloista.

Valtiovarainmisteriö vahvistaa enimmäismaksun noston mutta valtiovarainministeriön mukaan työnantajan kansaneläkemaksun poistaminen ja laitoshoidon enimmäismaksun korotus eivät ole sidoksissa toisiinsa millään tavoin.

Liikenneväylien kunnostukseen luvattua enemmän rahaa

Liikennehankkeista suurin ensi vuonna on Seinäjoen ja Oulun välisen Pohjanmaan-radan peruskorjauksen jatkaminen. Peruskorjaus rahoitetaan etsimällä varat niistä hankkeista, joiden määrärahatarve on laman vuoksi vähentynyt. Seinäjoki - Oulu-radan kunnostus maksaa ensi vuonna 40 miljoonaa euroa.

Käynnissä olevien liikenneväylähankkeiden jatkamiseen käytetään runsaat 428 miljoonaa euroa.

Talousarvio annetaan alamäessä

Budjettiesitys annetaan eduskunnalle tilanteessa, jossa kuluttajahintojen nousuksi arvioidaan 1,2 prosenttia.

Vienti supistuu, ja työpaikat vähenevät myös kotimaisen kysynnän laskun vuoksi. Tänä vuonna työllisten määrän arvellaan vähenevän 90 000:lla, ensi vuonna edelleen 64 000:lla. Työttömyysaste uhkaa nousta 10 prosenttiin.

Talousarviosta käydään keskustelua eduskunnassa koko viikon.

Suosittelemme