Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Laillistettu eutanasia voisi vähentää itsemurhia

Suomen laki kieltää eutanasian eli armokuoleman. Viime viikkojen vanhustenhoitokritiikki on lisännyt keskustelua eutanasian sallimisesta.

Sairaanhoitaja ja potilas
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikolla julkistetut lääninhallitusten raportit vanhusten laitoshoidon puutteista ovat kirvoittaneet virallista ja epävirallista keskustelua vanhusten laitoshoidon ongelmista. Tänään perjantaina koko oppositio jättää hallitukselle välikysymyksen asiasta.

Alkuviikolla kirjailija Kaari Utrio osallistui vanhustenhoitokeskusteluun ehdottamalla kaikille yli 70-vuotiaille annettavaksi ns. kuolinpilleriä. Provosointitarkoituksessa annettu lausunto on herättänyt keksustelua - myös suuttumusta ja jopa raastupauhkailuja.

Suomessa toimii eutanasian eli armokuoleman laillistamista ajava Exitus ry.

- Galluppien mukaan noin 80% suomalaisista kannattaisi lakia aktiivisesta eutanasiasta, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ojanne. Yhdistyksen aktiivisten jäsenten määrä on kuitenkin pieni.

Exitus ry painottaa, ettei ole samoilla linjoilla provosointitarkoituksessa kuolinpillereistä puhuneen Kaari Utrion kanssa. Yhdistys kannattaa kuitenkin ihmisen omaa päätäntävaltaa elämänsä ja myös kuolemansa suhteen.

- Jos ihminen tietäisi, että halutessaan saa kuolinapua, hän saattaisi rohkeammin katsoa vielä seuraavan huomisen, arvelee Jaakko Ojanne ja sanoo, että kuolinavun salliva laki saattaisi jopa vähentää itsetuhoisuutta ja itsemurhia.

Exitus ry muistuttaa, että kuolinapu eli eutanasia ei ole hoitomuoto sairaanhoidolle.

- Se ei ole vaihtoehto ihmisten hoitamiselle, vaan yksilöllinen ratkaisu, joka toteutuakseen ilman ulkopuolista painetta tarvitsee rinnalleen hyvää sairaanhoitoa, sanoo Jaakko Ojanne.

Suosittelemme