Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sinnemäki: Lupa Olkiluodon lisärakentamiseen oli virhe

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) pitää tiukasti kiinni kielteisestä kannastaan ydinvoiman lisärakentamiseen. Verkkolehti Uuden Suomen haastattelussa Sinnemäki sanoi myös, että luvan antaminen viidennelle ydinvoimalalle vuonna 2002 oli virhe.

Anni Sinnemäki
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkiluotoon Eurajoelle rakenteilla olevan ydinvoimayksikön rakennustyöt ovat viivästyneet useista eri syistä ja arviot sen valmistumisesta ovat siirtyneet koko ajan.

Maan hallitukselta on haettu lupaa kolmen uuden voimalan rakentamiseen. Sinnemäen mukaan lupia olisi annettava ”nolla”.

Asian esittelystä vastaava elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on näyttänyt kallistuvan yhden kannalle. Kokoomusministereistä ainakin Jyrki Katainen ja Jyri Häkämies ovat liputtaneet kolmen puolesta.

Vuonna 2002 vihreät lähti hallituksesta, kun hallitus näytti äänestyksen jälkeen vihreää valoa lisäydinvoimalle. Päätös tehtiin vihreiden silloisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran vastusteluista huolimatta. Tuolloin lupaus hallituksesta lähdöstä oli annettu äänestäjille.

Vihreiden kanta tiedettiin

Tällä kertaa vihreät eivät ole uhitelleet hallituksesta lähdöllä, vaikka ovat koko ajan korostaneet äänestävänsä lisäydinvoimaa vastaan.

- Hallitusneuvottelujen yhteydessä on sovittu, että ydinvoimapäätöksestä ei synny yksimielisyyttä hallituksessa, Sinnemäki viestitti avustajansa välityksellä.

Linjaus tarkoittaa sitä, että vihreät äänestävät uusia lupia vastaan, kun hakemukset aikanaan tulevat hallituksen käsittelyyn. Lopulliset päätökset tekee eduskunta.

Pääministerin esikunnasta Sinnemäen näkemykseen otettiin kantaa vain toteamalla, että vihreät arvioivat itse omat edelletyksensä jatkaa hallituksessa, jos hallitus ottaa myönteisen kannan lisäydinvoiman rakentamiseen.

Suosittelemme