Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

EU-komissio joustaa ilmastovaatimuksistaan

EU:n komissio on hyväksynyt usean teollisuudenalan vaatimuksen, ettei niiden tarvitse osallistua ilmastonmuutosta hiilitsevään päästökauppajärjestelmään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters komission asiakirjoihin viitaten.

Ilmastonmuutoksen tutkimustuloksia on saatettu vähätellä tietoisesti, mutta tupruttavat savupiiput puhuvat omaa kieltään.
Ilmastonmuutoksen tutkimustuloksia on saatettu vähätellä tietoisesti, mutta tupruttavat savupiiput puhuvat omaa kieltään. Kuva: REUTERS TV
Avaa Yle-sovelluksessa

Päästökaupan ulkopuolelle jätettiin Reutersin mukaan EU-maiden muovi-, tekstiili-, vaneri- ja valurautatuotanto.

Jo aiemmin komissio on luvannut helpotusta paljon päästöjä aiheuttavalle teräs-, alumiini-, sementti- ja lasiteollisuudelle. Nämä alat saavat EU-tukea, jotta ne selviäisivät ilmastotavoitteiden mukanaantuomista kustannuksista.

Teollisuus oli vaatinut joustoja, koska se pelkää ns. hiilivuotoa, eli että runsaasti päästöjä aiheuttavat teollisuudenalat siirtyisivät maihin, joissa päästöjen kontrollointi ei ole yhtä tiukkaa. Hiilivuodon uhkaamat alat vastaavat jopa 77 prosenttia EU:n teollisuustuotannon kaikista hiilidioksidipäästöistä, komissio perusteli.

Komission uudet lupaukset edellyttävät EU-parlamentin sekä kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.

Reutersin lähteiden mukaan erityisesti Italia, Itävalta ja Puola olivat vaatineet omille tiilitehtailleen vapaita päästöoikeuksia. Näiden osalta komissio lykkäsi päätöstä lisäselvityksien ajaksi.

Suosittelemme