Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Keskustan vaalirahakapina kovenee

Keskusta pysyy edelleen vaalirahamyllerryksen keskipisteessä. Keskusta ei ole toistaiseksi palauttanut Nova-tukiaan, ja uusin kohu nousi puheenjohtaja Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjaansa saamista säätiörahoista.

Keskustan vaalikoju ja ilmapallo.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusta yritti kiillottaa kuvaansa julkistamalla ensimmäisenä sekä eduskunta- että presidentinvaalien vaalirahoituksensa.

Se ei kuitenkaan ole enää riittänyt. Vaalirahakriisissä ollaan nyt jo siinä pisteessä, että kohutuimmat rahat pitäisi maksaa takaisin. Keskustassa onkin katseltu kulmat kurtussa kokoomukseen, joka omat Nova-rahansa jo palautti.

Keskustan Nova-tuet ovat moninkertaiset ja tuska niiden maksamisessa selvästi suurempi. Keskustajohto vetosi viime viikon lopulla puolueen omiin kansanedustajiin, että päätökset tukien palauttamisesta tehtäsiin vasta, kun konkurssipesä niitä karhuaa.

Puoluejohdon ja kansanedustajien kellot tikittävät kuitenkin jo eri tahtiin. Kansanedustajat painoivat omaa paniikkinappulaansa ja ovat alkaneet jo palautella rahoja.

Vanhanen kohun keskipisteessä

Viikonvaihteen tietämissä keskustan piina vain lisääntyi. Kävi ilmi, että puheenjohtaja Matti Vanhanen sai presidentinvaalikampanjaansa rahaa myös niin sanotuilta yleishyödyllisiltä säätiöiltä. Säätiöiden toimintatavat ylipäätään joutuivat samantien selvitysten alle.

Keskustalle piinaavasti vaalirahasotkun tömäykset osuvat usein suoraan puheenjohtaja Vanhaseen. Kokoomuksen Jyrki Katainen on päässyt vähemmällä, kun kohukansanedustajat Marja Tiura ja Ilkka Kanerva polkevat julkisuudessa pahimmat miinat. Seuraava näytönpaikka kokoomuksella on kuitenkin jo ensi viikolla, kun puolue julkistaa Sauli Niinistön kampanjarahat.

Vanhasta vähemmällä on selvinnyt myös SDP:n Jutta Urpilainen, kun demareiden ja Tarja Halosen ammattiyhdistysliikkeeltä saamat tukirahat eivät ole herättäneet julkisuudessa samanlaisia intohimoja kuin keskustan liikemiesseikkailut.

Pahimpien paineiden alla juuri nyt oleva Vanhanen vakuutteli viikonvaihteessa, ettei vaaleja ratkaistu Nova-rahoilla.

- Niiden merkitys keskustan vuosittaisista menoista on aivan yksittäisten prosenttiyksiköiden luokkaa. Ihmiset äänestävät vaaleissa, ei tällaisilla ole vaikutusta vaalin tulokseen, Vanhanen kommentoi.

Vaalien alla tukisummat kernaasti kelpasivat, mutta olivat siis nyt muuttuneet jo pelkiksi taskurahoiksi.

Suosittelemme