Hyppää sisältöön

RAY lopettaa säätiöiden yleisavustukset

Raha-automaattiyhdistys lopettaa yleisavustusten jakamisen säätiöille. Jatkossa RAY jakaa vain erityisavustuksia, joita on helpompi valvoa. Viidesosa RAY:n vuosittain jakamasta avustuspotista on tähän asti jaettu yleisavustuksena.

Mainoskyltti
Kuva: Yle

RAY jakaa nykyään yleisavustuksia 16 säätiölle. Yksi tällainen säätiö on ollut keskustaa tukenut Nuorisosäätiö. Se on saanut kuluvalle vuodelle RAY:n yleisavustusta 250 000 euroa.

Valtaosa RAY:n tukemista 86 säätiöstä saa kohdennettua avustusta. RAY jakaa vuosittain yli 300 miljoonan euron edestä avustuksia, joista noin 65 miljoonaa euroa on hankalammin valvottavissa olevia yleisavustuksia.

Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre arvioi YLE Uutisille, että "säätiöiden yleisavustukset eivät ole tätä päivää". Sen sijaan kun avustukset ovat kohdistettuja, niin raha menee varmasti siihen, mihin se on tarkoitettu, Mönkäre toteaa.

Erityisavustukset ovat kohdennettuja avustuksia, kun taas yleisavustuksia ei ole korvamerkitty mihinkään tiettyyn projektiin.

Päätös herättää huolta säätiöissä

RAY:n päätös yleisavustusten jakamisen lopettamisesta on saanut monen säätiön varpailleen. Esimerkiksi ylivelkaantuneiden pankkitakauksia hoitavassa Takuu-Säätiössä pelätään päätöksen merkitsevän toiminnan loppumista.

- Jos yleisavustukset lopetetaan kokonaan, en tiedä, mitä Takuu-Säätiö tekee sen jälkeen. Sitten todennäköisesti pantaisiin lappu luukulle ja katsottaisiin, että ylivelkaantuneet saisivat avun muualta, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaaj Leena Veikkola.

Tälle vuodelle Takuu-Säätiö sai RAY:ltä 47 miljoonan euron pääomavarauksen, jota vastaan yksittäisten ylivelkaantuneiden velat muutetaan yhdeksi pankkilainaksi ja taataan. Juuri tänä vuonna avuntarvitsijoiden määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja puhelin pirisee noin 20 000 kertaa.

RAY:n tuen varassa toimintaansa pyörittävistä säätiöistä 15 ilmoittaa, etteivät ne ole jakaneet vaaliavustuksia - Nuorisosäätiö olisi siis yksin vaaliasialla. Veikkola ihmetteleekin, miten jokin säätiö on voinut käyttää RAY:n varoja poliittisen toiminnan tukemiseen.

- Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen käyttö on ainakin meidän näkökulmasta hyvin rajoitettua ja tarkkaan seurattua, että en oikeastaan edes ymmärrä, miten on voitu toimia niin, Veikkola hämmästelee.

Suosittelemme sinulle