Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ilmastokokouksessa varovaista optimismia

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon valaa uskoa ilmastosopimuksen syntyyn vuoden lopussa Kööpenhaminassa. Ban sanoi tiistaina ilmastohuippukokouksen päätöspuheenvuorossa New Yorkissa, että poliittinen tahto sopimuksen solmimiseksi on lisääntynyt. Ban viittasi muun muassa Japanin ja Kiinan uusiin lupauksiin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon
Kuva: Justin Lane / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

New Yorkin yhden päivän ilmastohuippukokoukseen osallistui johtajia sadasta maasta. Kiina lupasi kokouksessa leikata merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä.

Kiinan presidentti Hu Jintao korosti omassa puheessaan uusiutuvan energian ja ydinvoiman käytön lisäämistä. Presidentti Hu ei kuitenkaan ilmoittanut tarkoista päästövähennysten tavoitteista.

Japanin uusi pääministeri Yukio Hatoyama on jo aiemmin ilmoittanut haluavansa leikata kasvihuonekaasupäästöjä 25 prosenttia vuoteen 2020 menneessä vuoden 1990 tasolta.

Obama varoitti katastrofista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi huippukokouksessa, että aika on käymässä vähiin, mutta ilmastonmuutoksen kulku voidaan vielä kääntää päinvastaiseen suuntaan.

Obaman mukaan epäonnistuminen ilmastonmuutoksen torjumisessa johtaisi väistämättömään katastrofiin.

Obama sanoi, että Yhdysvallat tehnyt kahdeksan viime kuukauden aikana enemmän puhtaan energian puolesta ja hiilipäästöjen vähentämiseksi kuin koskaan aikaisemmin. Obama ei kuitenkaan tuonut uusia ehdotuksia ilmastoneuvotteluiden vauhdittamiseksi.

Vanhanen varovaisen myönteinen

Myös Suomen pääministeri Matti Vanhanen suhtautuu varovaisen myönteisesti ilmastosopimuksen syntymiseen. Pääministeri arvioi New Yorkin huippukokouksen osoittaneen, että poliittista tahtoa on löytymässä sopimuksen aikaansaamiseksi.

Vanhasen lisäksi New Yorkin ilmastokokoukseen osallistui Suomesta presidentti Tarja Halonen.

Suosittelemme