Hyppää sisältöön

Puolassa myydään kylmän sodan aikaista ruotsalaislihaa

Puolalaisista ravintoloista on löytynyt vuosikymmeniä vanhoja ruotsalaisia jauhelihasäilykkeitä. Liha on päätynyt Puolaan ruotsalaisista kylmän sodan aikaisista varmuusvarastoista. Puolan television ja ruotsalaisen sanomalehti Svenska Dagbladetin paljastuksesta on noussut kohu molemmissa maissa.

Ruotsi myi lihasäilykkeitä ulkomaille tyhjehtäessään varmuusvarastojaan 1990-luvun lopussa. Vanhimmat puolalaisravintoloista löytyneet ruotsalaiset jauhelihapurkit ovat vuodelta 1982, kertoo Svenska Dagbladet.

Puolalainen TVN-kanava näytti aiheesta reportaasin tutkivan journalismin ohjelmassaan Uwagassa eilen torstaina.

Volvon veroista laatua

Jopa vuosikymmeniä vanhaa lihaa on myyty Puolaan vielä viime syksynä, jolloin ainakin kaksi kuorma-autolastillista jauhelihaa vietiin Ruotsista Krakovaan. Yhteensä Puolaan on päätynyt vuosina 2006-2008 noin 230 tonnia eltaantumispisteessä olevaa tai sen jo ylittänyttä jauhelihasäilykettä.

Puolalaiset ja ruotsalaiset toimittajat tekeytyivät reportaasia koostaessaan säilykepurkkien ostajiksi ja myyjiksi. Eräs puolalainen tukkukauppias vertasi piilokameralla kuvatussa sanailussa jauhelihaa luotettavaksi koettuun ruotsalaisautoon.

- Tämä on hyvää lihaa. Ajan vuosimallin 1992 Volvoa, eikä se ole mennyt rikki. Lihakin tulee Ruotsista, sanoi tukkuri Svenska Dagbladetin mukaan.

EU-maissa vain rehuksi

Kaikkiaan vanhaa lihaa on päätynyt maailmalle 2,7 miljoonaa kiloa. Lihasäilykkeet päätyivät varmuusvarastojen purkamisen jälkeen göteborgilaiseen varastoon, josta purkkeja on sittemmin myyty ympäri maailmaa. Alkuperäisen kaupan ehtojen mukaan lihaa olisi saanut myydä ihmisruuaksi vain EU:n ulkopuolisiin maihin.

Lihaa on kuitenkin päätynyt Puolan ohella ainakin Hollantiin, josta 240 tonnin jauhelihalastin oli määrä päätyä ranskalaisvälikäden kautta Afrikan markkinoille.

Lihan valmistajan mukaan jauhelihasäilykkeet säilyvät noin kymmenen vuotta. Ravintoloista löytyneet purkit tuoksuivat toimittajien mukaan kalalta.

Suosittelemme sinulle