Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Robert Crumb teki underground-sarjakuvan Raamatusta

Yhdysvaltain tunnetuin underground-sarjakuvan taitaja Robert Crumb on piirtänyt Raamatun ensimmäisistä kertomuksista oman versionsa. Sarjakuva-albumin johtoajatus on, että Ensimmäinen Mooseksen kirja on täynnä herkullisia tarinoita mutta ihmiset ovat järjettömiä ottaessaan ne tai muun Raamatun umpivakavasti.

Avaa Yle-sovelluksessa

220-sivuinen albumi on Crumbin tulkinta Ensimmäisen Mooseksen kirjan kaikista tapahtumista. Se alkaa maailman luomisesta ja käsittelee niin vedenpaisumuksen kuin Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin elämänvaiheet.

Robert Crumb's Book of Genesis, Robert Crumbin Mooseksen kirja, vaati ankaran nelivuotisen työn piirtämistä ja kumittamista, Crumb kertoi albuminsa julkistamistilaisuudessa. Kirjaa ollaan jo kääntämässä useille kielille, Crumbin kotisivun mukaan myös suomeksi.

Crumbin mukaan Raamattua ei tarvinnut satirisoida, sillä se oli jo valmiiksi tarpeeksi hassu. Hänen tietääkseen kukaan ei ole aiemmin paneutunut yhtä perusteellisesti sarjakuvan keinoin Ensimmäiseen Mooseksen kirjaan. Siinä piileksii hänen mukaansa monta vahvaa tarinaa.

Albumi ei ole pilkkaa

Crumb sanoo, että hänen kiinnostuksensa Raamattuun liittyy hänen pitkäaikaiseen kiinnostukseensa muinaisista kulttuureista kertoviin tarinoihin. - Raamattu ei ole Jumalan vaan ihmisten sanaa. Minulle se on myyttiä alusta loppuun, Crumb sanoo.

Hän kasvoi katolilaisessa perheessä mutta sanoo olevansa nykyisin agnostikko henkisellä tutkimusmatkalla. Albuminsa Jumalaa hän kuvaa "hyvin, hyvin vakavaksi, kuten pitääkin - onhan maailmankaikkeus hänen". Kuvallisesti Jumala on Crumbin vuonna 2000 näkemästä unesta.

Crumb nousi maineeseen 1960-luvulla sarjakuvillaan Fritz the Cat ja Mr Natural, ja hänestä tuli kaupallisuutta vastustavan kulttuurin ikoni. Fritz-kissasta tehty elokuva oli ensimmäinen animaatiofilmi, joka Yhdysvalloissa kiellettiin alle 18-vuotiailta.

Uudessa kirjassaan Crumb on välttänyt avointa seksiä. Hän sanoi, ettei halunnut pilkata. - Mutta tosiuskovaisten pyhään tekstiin kajoaminen ei taatusti miellytä heitä, Crumb sanoo ja miettii, mahtaako hän saada myös tappouhkauksia, kuten Muhammed-pilakuvien tanskalainen piirtäjä.

Suosittelemme sinulle