Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Virtuaalisilla pelikentillä naiset ovat yhä paitsiossa

Tietokoneilla ja konsoleilla pelattavista joukkueurheilupeleistä puuttuvat naishahmot. Todellisessa elämässä esimerkiksi naisjalkapallon suosio on kasvanut maailmalla rajusti. Siitä huolimatta virtuaalisille pelikentille naisia ei vielä ole päästetty.

Poikia kaupassa pelihyllyn ääressä
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheilupelejä markkinoidaan usein pelikokemuksen todentuntuisuudella. Todellisessa maailmassa kuitenkin myös naiset pelaavat jalkapalloa ja jääkiekkoa.

Digitaalisen kulttuurin tutkija Riikka Turtiainen on tarkastellut aihetta Pelitutkimus 2009 -kirjassa jalkapallopeli Fifa 09:n kautta. Hänen mukaansa syy naishahmojen puuttumiselle on se, että pelit ennemminkin jäljittelevät sitä todellisuutta, jota mediassa esitetään.

- Naiset joukkueurheiluhahmoina puuttuvat myös mediaurheilusta. Naisten jalkapalloa ja jääkiekkoa ei juurikaan televisiossa näy, Turtiainen huomauttaa.

Silti esimerkiksi Fifa-jalkapallopelejä julkaisevan EA:n kotimaassa Yhdysvalloissa jalkapallo mielletään ensisijaisesti juuri naisten lajiksi.

- Yhdysvalloissa on huima määrä harrastajia ja siellä on pyöritetty ammattilaisliigaakin. Siksi ihmettelenkin, miksi naisten jalkapallopeliä konsoleille ja tietokoneille ei ole siellä vielä lanseerattu. Kyllä se jotain uutta kohderyhmää saattaisi tavoittaa, Turtiainen arvelee.

Jalkapalloa aktiivisesti harrastava Riikka Turtiainen haluaisi ainakin kokeilla Fifa 09:n pelaamista Birgit Prinzin hahmolla Cristiano Ronaldon sijaan. Lisäksi hahmoeditoriin Turtiainen kaipaisi mahdollisuutta valita sukupuoli.

- Itsensä näköisen hahmon luominen pelissä olisi kiinnostavaa. Luulen, että Be a Pro -pelimuodossa itseään vastaavalla hahmolla pelaaminen voisi imaista paremmin peliin mukaan.

Suosittelemme