Hyppää sisältöön

Yrityslainat käyvät taas kaupaksi

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat elokuussa uusia asuntolainoja 1,3 miljardin euron edestä eli saman verran kuin heinäkuussa, mutta 320 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten elokuussa. Yrityslainoja sen sijaan nostettiin sekä edellistä kuukautta että edellisvuotta enemmän.

Elokuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko oli 2,27 prosenttia eli 0,11 prosenttiyksikköä vähemmän kuin heinäkuussa. Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien asuntolainojen kanta kasvoi 350 miljoonaa euroa heinäkuusta ja oli elokuun lopussa 70,2 miljardia euroa.

Kotitalouksien asuntolainakannan vuosikasvu hidastui 5,8 prosenttiin heinäkuun 6,0 prosentista. Koko asuntolainakannan keskikorko laski heinäkuusta 0,15 prosenttiyksikköä ja oli elokuun lopussa 2,53 prosenttia.

Uusia yrityslainasopimuksia solmittiin elokuussa 5,9 miljardin euron edestä, mikä on 180 miljoonaa euroa enemmän kuin heinäkuussa ja 450 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten elokuussa. Uusien yrityslainasopimusten keskikorko laski heinäkuusta 0,10 prosenttiyksikköä elokuun 2,18 prosenttiin.

Talletuskanta pieneni kesällä

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli elokuun lopussa 56,1 miljardia euroa eli heinäkuun tasolla. Yrityslainakannan keskikorko laski elokuussa 2,58 prosenttiin heinäkuun 2,70 prosentista. Yrityslainakannan vuosikasvu hidastui heinäkuun 4,3 prosentista ja oli 3,5 prosenttia elokuussa.

Kotitalouksien talletuskanta pieneni 0,7 miljardia euroa heinäkuusta ja oli elokuun lopussa 73,2 miljardia euroa. Talletuskanta on supistunut 1,2 miljardia euroa huhtikuusta, jolloin se oli tähän asti suurimmillaan. Huhtikuun jälkeen talletuskanta on alkanut pienentyä.

Kotitalouksien talletuskannan keskikorko laski heinäkuun 1,13 prosentista elokuun 1,05 prosenttiin. Kotitalouksien talletuskannan vuosikasvu hidastui 2,3 prosenttiin elokuussa.

Suosittelemme sinulle