Hyppää sisältöön

Matti Klinge on myös taidemaalari

Professori Matti Klingestä paljastuu tänä syksynä uusi, suurelle yleisölle tuntemattomampi puoli. Professori taitaa myös taidemaalauksen. Hänen akvarellejaan on esillä Heinolan museoissa.

Matti Klinge
Matti Klingen akvarelleissa on mm. kukka-asetelmia Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Matti Klinge on maalannut jo kauan, mutta etupäässä öljyväreillä. Viime vuosina hän sanoo kiinnostuneensa myös akvarelleista.

- Vesivärien etuna öljymaalauksiin on työtavan nopeus. Niitä on helppo maalata vaikkapa matkoilla.

Teoksen valmistuminen on kuitenkin yhtäläinen. - Oli kyseessä öljyvärimaalaus tai akvarelli, teen työn aina kerralla valmiiksi, Klinge kertoo.

Kuvien kautta katsottu maailma

Professori kertoo katsovansa maailmaa visuaalisesti.

- Katson kuvia mielelläni, siitä esimerkkinä kirjatuotantoni, joissa on ollut alusta asti runsas kuvitus. Olen myös kerännyt taidekirjoja nuoruudesta asti.

Klingen mukaan hänen maalauksista ei kannata etsiä suurempaa sanomaa. Hän toivoo, että jokainen taulu kävisi keskustelua katsojan kanssa.

- Katsojat saavat tulkita töitä vapaasti, mutta aiheet tai värivalinnat eivät paljasta millainen ihminen olen, hän painottaa.

Esittävälle taiteelle arvostusta

Pääosa maalauksista on tehty ns. kultaisen leikkauksen mukaaan, suorakaiteen muotoon. Osa on kuitenkin neliönmuotoisia, joka on alkanut kiinnostaa Klingeä viime aikoina.

- En tiedä mikä siinä viehättää, neliö vain kiehtoo. Harmi, että neliön muotoista paperia on vaikea löytää.

Akvarelleissa käytetään tehokeinona myös tyhjää tilaa, toisin kuin öljyvärimaalauksissa. - Siinä on vielä opettelemista, professori myöntää.

Klingen työt ovat esittäviä, niistä löytyy mm. kukka-asetelmia tai muistoja matkoilta, kuten torinäkymä Pariisista. Hän hyväksyy kaikki taidesuunnat, mutta katsoo, että Suomessa julistava ja myös abstrakti taidemaalaus on hieman liian hallitsevassa asemassa.

- Myös esittävälle taiteelle pitää antaa sen ansaitsema huomio, kuten muuallakin Euroopassa.

Matti Klingen akvarellinäyttely on esillä Heinolassa marraskuun loppuun saakka.

Suosittelemme sinulle