Hyppää sisältöön

Selvitys: Molemmat osapuolet syypäitä Georgian sotaan

Brysselissä julkistettu raportti pitää sekä Venäjää että Georgiaa syypäinä vuoden 2008 elokuussa käytyyn sotaan. EU:n tilaama, lähes 1200-sivuinen raportti on kattavin selvitys sodasta. Sen mukaan Georgia aloitti sodan, mutta se tapahtui Venäjän pitkään jatkuneen provokaation jälkeen.

Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

Kesiviikkona julkistettu raportti varoittaa vakavasta uuden yhteenoton riskistä Etelä-Ossetiassa.

Raportin mukaan sekä Venäjä että Georgia rikkoivat kansainvälistä oikeutta viisi päivää kestäneen konfliktin aikana. Raportti pitää Venäjän ensimmäistä sotilaallista vastausta Georgian hyökkäykseen "laillisena", mutta painottaa, että Venäjän myöhemmät sotilastoimet olivat selvästi ylimitoitettuja.

Venäjää syytetään myös enisistä puhdistuksista Etelä-Ossetian alueella sodan aikana.

Kukaan ei myönnä syyllisyyttä

Sekä Venäjä että Georgia ovat tulkinneet rapottia itselleen edullisesti. Molempien mukaan raportti todistaa, että toinen oli syyllinen sotaan.

Venäjän ulkoministeri kiisti tuoreeltaan raportin johtopäätökset siitä, että Venäjä syyllistyi konfliktissa liioiteltuun voimankäyttöön. Venäjän EU-lähettilään Vladimir Chizhovin mukaan raportti tarjoaa jälleen uusia syitä siihen, että Georgian presidentin Mikhail Saakhasvilin pitäisi erota.

Georgia puolestaan piti raporttia todisteena siitä, että Venäjä varustautui laajamittaiseen sotaan alusta lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters. Georgia painotti myös, että tutkimus todistaa Venäjän rikkoneen Georgian alueellista koskemattomuutta ja tunkeutuneen maan rajojen sisälle.

Julkaisu lykkääntyi kahdella kuukaudella

Raportin on koonnut sveitsiläinen diplomaatti Heidi Tagliavini, jota on työssä avustanut 20 hengen joukko eri alojen asiantuntijoita. Yksi tutkintaryhmän johtopäätöksistä on, että Venäjän toimet laajensivat sotaa.

Sekä Venäjä että Georgia ovat toimineet läheisessä yhteistyössä tutkijoiden kanssa. Raportin piti alunperin ilmestyä heinäkuun lopulla, mutta julkaisua lykättiin, koska sodan osapuolet toimittivat tutkijoille suuren määrän uutta aineistoa juuri ennen määräajan umpeutumista.

Suosittelemme sinulle