Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Disney-museo korostaa miestä legendan takana

San Franciscossa Yhdysvalloissa on avattu Walt Disneyn elämästä ja urasta kertova museo. Disneyn tyttärenpojan Walter Millerin mukaan Walt Disney tavoitti ihmiset, koska hän oli armoitettu tarinankertoja. - Nyt on aika kertoa hänen tarinansa, Miller sanoi museon avajaisissa.

Disney keskustelee käsien avulla, Ellenshaw katsoo tuimasti eteenpäin.
Walt Disney (vasemmalla) keskustelee Peter Ellenshawn kanssa. Ellenshaw toimi Disneyn työvuosien jälkeen kuvataiteilijana. Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Museo on Disneyn perheen hanke. Säätiön johdossa ovat Walter Miller ja hänen äitinsä, Walt Disneyn tytär Diane Disney Miller. He sanovat ryhtyneensä hankkeeseen siitä pelosta, että Disney ihmisenä oli sulautumassa legendaan.

- Isoisäni nimi sekoitetaan usein brändin nimeen. Museon tarkoituksena on kertoa, että hän oli tavallinen ihminen, jolla oli epätavallinen visio, Miller sanoo.

Disneyn tavallisuutta ja perhettä painottavat seiniä koristavat sukuvalokuvat ja videotaulut, joilla pyörivät vanhat kaitaflmit häistä ja lomamatkoista.

Silkkaa sopusointua museo ei kuitenkaan ole, vaan siellä voi muun muassa kuunnella nauhan Disneyn kuulusteluista Yhdysvaltain kommunistivainojen aikana. Esillä on myös dokumentteja, jotka kertovat hänen taloudellisista vaikeuksistaan liikeuran alussa.

Museossa ovat näytteillä muun muassa monet Disneyn elokuvien saamista Oscar-patsaista, mutta avajaispäivän perusteella suurin vetonaula näyttää olevan Disneyland-huvipuiston yksityiskohtainen pienoismalli, jossa vuoristoradan junat liikkuvat ja karusellit pyörivät.

Vertailun vuoksi esillä on toinenkin malli: Disneyland sellaisena kuin Walt Disney sen ensin ajatteli, siis aivan erilaisena kuin vuonna 1955 avautunut todellinen Disneyland.

Museorakennus on entinen armeijan tukikohta. Uuden muotonsa ja sisältönsä se sai 75 miljoonalla eurolla.

Suosittelemme sinulle