Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Veikko Huovinen on kuollut

Kirjailija Veikko Huovinen on kuollut. Huovinen kuoli sunnuntaina Sotkamossa, jossa hän oli asunut lähes koko ikänsä. Hän oli 82-vuotias.

Veikko Huovinen
Veikko Huovinen Kuva: Antero Tenhunen / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Huovinen aloitti uransa kirjoittamalla kertomuksia lehtiin. Ensimmäinen novellikokoelma ilmestyi vuonna 1950. Jo tuolloin hän oli löytänyt oman tyylinsä humoristisena kansankuvaajana.

Huovinen julkaisi nelisenkymmentä romaania ja novellikokoelmaa. Niistä tunnetuin on Havukka-ahon ajattelija, jonka päähenkilöstä, omaperäisestä filosofista Konsta Pylkkäsestä, tuli yksi suomalaisen kirjallisuuden rakastetuimpia hahmoja.

Konsta Pylkkäsestä tuli myös tv-tähti, ja tällä hetkellä hänestä kuvataan elokuvaa. Myös Lampaansyöjät ja Koirankynnen leikkaaja on siirretty valkokankaalle.

Huovisen viimeinen kirja, toissa vuonna ilmestynyt Pojan kuolema, oli tyyliltään aivan toisenlainen: se kertoi Huovisen pojan masennuksesta ja itsemurhasta.

Huovinen palkittiin uransa aikana muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja valtion tiedonjulkistamispalkinnolla.

YLE Puhe uusii maanantaina Kulttuuripeilissään kello 21:n uutisten jälkeen vuonna 1997 lähetetyn ohjelman Veikko Huovinen - salaviisas Sotkamosta. Ohjelma kuullaan toistamiseen tiistain vastaisena yönä kello 01:n uutisten jälkeen.

Suosittelemme