Hyppää sisältöön

Nobelin lääketieteen palkinto entsyymitutkijoille

Lääketieteen Nobel-palkinnon saavat yhdysvaltalaiset Elizabeth Blackburn, Carol Greider ja Jack Szostak entsyymitutkimuksistaan, joilla on suurta merkitystä muun muassa ikääntymisen ja syövän tutkimukselle.

Elisabeth Blackburn ja Carol Greider.
Tuoreet Nobelin lääketieteen palkinnon saajat Elizabeth Blackburn (vas.) ja Carol Greider saivat myös arvostetun Paul Ehrlich & Ludwig Darmstaedter -palkinnon viime maaliskuussa. Nobel-palkinnon sai myös Jack Szostak. Kuva: Uwe Anspach / EPA

Palkinnonsaajat tänään Tukholmassa ilmoittanut Karoliininen Instituutti sanoi perusteluissaan, että yhdysvaltalainen tutkijakolmikko ratkaisi keskeisen biologian ongelman selvittäessään, kuinka kromosomit kopioituvat solujen jakautuessa ja kuinka ne suojautuvat tuhoutumiselta.

Blackburnin, Greiderin ja Szostakin löytämä telomeraasientsyymi auttaa solujen kromosomeja pysymään nuorina. Kolmikon tutkimus paljasti, kuinka syöpä- ja kantasolut pysyivät tavallisia soluja pitempään jakaantumiskykyisinä.

Apua syöpätutkimukseen

Kolmikko löysi telomeraasientsyymin, jota on syöpä- ja kantasolujen kromosomin päissä. Tavallisen solun jakautuessa kromosomin päät kuluvat ja se vie niiltä kyvyn lisääntyä.

Telomeraasientsyymi estää syöpä- ja kantasolujen kromosomin päiden kulumisen ja siten mahdollistaa solujen jatkuvan jakautumisen. Se on antanut keskeisesti lisää tietoa syövän leviämisestä.

Koska telomeraasientsyymiä on syöpäsolujen lisäksi myös kantasoluissa, ei entsyymin tuotannon estäminen ole voinut olla syövän hoitomuoto. Entsyymin löytäminen on edistänyt syövän tutkimuksen lisäksi myös ikääntymisen tutkimusta.

Nobel-palkintoviikon avaus

Kolmikko voitti vuonna 2006 arvostetun yhdysvaltalaisen Lasker-palkinnon vuonna 2006 telomeraasientsyymin löytämisestä.

Viime vuonna Nobelin lääketieteenpalkinnon saivat saksalainen Harald zur Hausen papilloomaviruksen yhdistämisestä kohdunkaulan syöpään ja HI-viruksen löytäneet ranskalaiset aids-tutkijat Françoise Barré-Sinoussi ja Luc Montagnier.

Lääketieteen Nobelin saajan julkistaminen avaa varsinaisen palkintoviikon. Tiistaina julkistetaan Nobelin fysiikan palkinto, keskiviikkona kemian, torstaina kirjallisuuden ja perjantaina rauhan palkinto sekä maanantaina taloustieteen palkinto.

Suosittelemme sinulle