Hyppää sisältöön

Italialaistutkijat osoittivat Torinon käärinliinan väärennökseksi

Italialaiset tutkijat ovat onnistuneet kopioimaan Torinon käärinliinan, johon Jeesuksen kerrottiin käärityn kuolemansa jälkeen. Tutkijoiden mukaan koe osoittaa lopullisesti, että uskomus on legenda. Käärinliina on keskiaikainen väärennös, tutkijat sanovat.

Torinon käärinliinaa esitellään yleisölle harvoin. Yleensä se on tallessa pyhäinjäännösalttarissa Torinon katedraalissa. Kuva: D'Alberto / EPA

Käärinliinassa on miehen ruumiin värjäymä. Veritahrat kertovat käsien ja jalkojen naulanrei'istä ja kylkeen isketystä haavasta, mikä on uskoville ollut todiste siitä, että käärinliina todella oli Jeesuksen.

Italialaistutkijat käyttivät tuoreessa kokeessaan menetelmiä, jotka olivat saatavilla 1300-luvulla, sillä radiohiiliajoitus oli vuonna 1988 osoittanut käärinliinan olevan peräisin keskiajalta.

Radiohiilitutkimus tehtiin Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa, mutta kolme yhteneväistä tulosta eivät vakuuttaneet kaikkia, sillä tutkijat eivät tuolloin pystyneet sanomaan, miten värjäymä oli syntynyt. Ajoituksen luotettavuus on kysenalaistettu myös siksi, että liinaa on paikkailtu useiden eri aikakausien materiaaleilla.

Pellavaa ja okraa

Pavian yliopiston kemian professorin Luigi Garlaschellin mukaan uudet tulokset osoittavat, että värjäymä oli tehtävissä helposti ja halvalla. Liinan epäilijät ovat aiemmin arvelleet, että väärentäjän tarkoituksena oli ilmeisesti vauhdittaa pyhäinjäännöskauppaa.

Tutkijaryhmä valitsi kankaaksi keskiaikaiseen tapaan kudotun pellavan, jota vanhennettiin kuumentamalla ja pesemällä. Kangas levitettiin koehenkilön ylle, ja hänen naamiolla suojattuja kasvojaan hierottiin hapolla ja okralla, joka oli keskiajalla yleisesti käytetty väriaine.

Viikossa lopputulos muistutti Torinon käärinliinaa. Garlaschelli arvelee, että lopullinen seepian sävy syntyi vuosisatojen varrella liinan haalistuessa.

Harvoin näytteillä

Ensimmäiset tiedot neljän metrin mittaisesta ja metrin leveästä käärinliinasta ovat Ranskasta vuoden 1360 paikkeilta. Torinoon sen osti Italian kuningasperhe 1570-luvulla. Liina on kärsinyt monta vahinkoa muun muassa tulipaloissa, ja nykyinen omistaja Vatikaani säilyttääkin sitä tarkoin suojattuna Torinon katedraalissa.

Yleisölle liinaa esitellään sangen harvoin. Viimeksi tällainen tilaisuus oli vuonna 2000, jolloin yli miljoona ihmistä tuli katsomaan liinaa. Seuraavaksi se aiotaan ottaa näytteille ensi vuonna. Katolinen kirkko ei virallisesti väitä käärinliinaa aidoksi mutta sanoo, että se on vahva muistutus Jeesuksen kärsimyksistä.

Garlaschelli esittelee tutkimuksen tuloksia viikonloppuna tutkijakokouksessa. Hän kuitenkin arvelee, etteivät uusimmatkaan tutkimukset horjuta tosiuskovien luottamusta Torinon käärinliinan aitouteen. Tutkimuksen maksoi Italian ateistien ja agnostikkojen liitto, mutta Garlaschelli sanoo, ettei se vaikuttanut tuloksiin.

Suosittelemme sinulle