Hyppää sisältöön

Älä käynnistä autoa, jos tankkaat väärin!

Monen autoilijan painajainen on varmasti se, että bensiiniautoon tankkaa vahingossa dieseliä tai dieselautoon bensiiniä. Virheestä koituu pahimmassa tapauksessa tuhansien eurojen lasku.

Tankkaus
Kuva: Yle Lappeenranta

Mitä tehdä jos tankkaa vahingossa väärää polttoainetta? Tyhjentää tankin? Pesee tankin? Vai pyytää apua ammattilaiselta?

Vaikka saattaa tuntua käsittämättömältä, että joku tankkaa bensiinin asemasta dieseliä, sattuu tällaisia vahinkoja todella usein.

Etelä-Karjalan Ammattiopiston lehtori Unto Kiljunen kehottaa toimimaan tässä tapauksessa täysin hansikaslokerosta löytyvän käyttäjän käsikirjan mukaan.

- Älä käytä moottoria yhtään, hinaa auto korjaamolle, tyhjennä tankki ja tankkaa sitten oikeaa polttoainetta, luettelee Unto Kiljunen yleisohjeen.

Tämän päivän autoissa väärä tankkaus aiheuttaa teknisiä ongelmia ja toiminnallisia häiriöitä, sanoo Kiljunen.

Dieselautojen osalta ohjeistus on vieläkin tiukempi, sillä pienikin bensiinin määrä voi aiheuttaa polttoainejärjestelmässä niin sanotun kiinnileikkaamisen. Korjauskustannukset voivat olla useita tuhansia euroja.

Kotikonsteilla virheestä voi kuitenkin selvitä. Jos tankkauksen aloitettuaan huomaa laittaneensa bensaa dieselauton tankkiin, voi loput tankata dieseliä ja lisätä polttoaineen sekaan voiteluöljyä.

Suosittelemme sinulle