Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Virkamiehet aktivoituvat verkossa

Oikeusministeriö valmistelee ohjeita, joilla virkamiehiä rohkaistaan sosiaalisen median käyttäjiksi. Eniten pohdintaa aiheuttaa rajanveto virkamiehen yksityisen ja julkisen roolin välillä.

Yksityiskohta poliisin Facebook-sivustosta.
Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Mielikuva kaukaisesta ja kasvottomasta virkamiehestä voi pian olla historiaa, kun ohjeet virkamiesten verkko-osallistumisesta valmistuvat. Neuvotteleva virkamies Sari Aalto-Matturi oikeusministeriöstä ennustaa muutoksesta merkittävää.

- Tavallaan haetaan sitä tahtotilaa, että mitä virkamieheltä odotetaan, mikä kuuluu työhön, mikä voi kuulua työhön, mikä ei kuulu työhön. Minusta on selvää, että työtavat ja vuorovaikutus kansalaisten kanssa tulee muuttumaan aika paljonkin ja silloin tullaan sellaisiin kysymyksiin, kun vaikkapa resurssit, ja kuinka paljon aikaa voi käyttää uuden teknologiapainotteisen viestinnän parissa.

Aalto-Matturin mukaan sosiaalinen media on osa modernin virkamiehen työtä.

- Virkamiehet käyvät jo nyt monimuotosta vuoropuhelua kansalaisten kanssa eri areenoilla. Osa niistä areenoista on verkossa ja osa on verkon ulkopuolella. Ajatuksena on, että virkamiehen on oltava siellä, missä kansalaiset jo ovat ja keskustelevat. Sosiaalinen media on nyt sitten tullut uudeksi areenaksi tai lukuisiksi uusiksi areenoiksi.

Ohjeilla kova kysyntä

Syksyn aikana valmistuvilla ohjeilla halutaan rohkaista virkamiehiä osallistumaan esimerkiksi lakialoitteista käytäviin verkkokeskusteluihin. Aalto-Matturin mukaan ohjeet ovat vasta tarkentumassa mutta kiinnostus niitä kohtaan on ilmeinen.

- Aluksi käytiin paljonkin keskusteluja siitä, onko ohjeille ylipäätään tarvetta ja kysyntää. Nyt kun sana on levinnyt, niin kysyntä on huikeata. Saamme päivittäin yhteydenottoja niin hallinnon eri organisaatioista, järjestöistä kuin yrityksistäkin.

Ohjeita valmistelevalle työryhmälle eniten pohdintaa aiheuttaa virkamiehen yksityisen ja julkisen roolin erottaminen toisistaan esimerkiksi verkkokeskusteluissa.

- Vaikuttaa siltä, että monen virkamiehen työssä tähän ei sisälly mitään ongelmia mutta on myös sellaisia tilanteita, joissa voi olla luontevampaa tehdä selvä ero siihen, milloin on mukana verkossa yksityishenkilönä ja milloin sitten virkaidentiteettinsä kanssa.

Matturin mukaan useimmissa ongelmatilanteissa on kysymys oman järjen ja itsenäisen ratkaisun käytöstä. Hänen mielestään kenenkään ei pitäisi jäädä pois verkosta sen vuoksi, että pelkää toimivansa väärin tai sopimattomasti.

Suosittelemme