Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Pohjoisen elämää novellikilpailun voitto Pelloon

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan liiton nyt kolmatta kertaa järjestämä novellikirjoituskilpailu voitti pellolainen Helena Kitti. Toinen sija meni Tuusulaan Seppo Mentulalle ja kolmas oli oululainen Jukka Ylikörkkö.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesällä järjestetyn teemana oli "Pohjoista elämää" ja tarkoituksena etsiä novelleja, jotka käsittelisivät elämää Oulun ja Lapin läänin alueella. Kilpailuun lähetettiin 56 novellia yhteensä 32 eri paikkakunnalta. Kaukaisimmat osallistujat olivat Ruotsista ja Iso-Britanniasta.

Voittajat saavat rahapalkinnon: ensimmäinen 300 €, toinen 200 € ja kolmas 100 €. Sijoille 4-7 sijoittuneet saavat kunniamaininnan. Voittajien ja kunniamaininnan saaneiden tekstit julkaistaan kesäyliopiston kotisivuilla syksyn 2009 aikana.

Pohjois-Pohjanmaan liiton kulttuurijohtaja Tuure Holopaisen mukaan kilpailun taso oli hyvin tasainen. Joukosta erottuvia, persoonallisia ja ilmaisuvoimaisia novelleita oli kuitenkin riittävän paljon, että tuomaristo saattoi valita yksimielisesti ne kymmenen novellia, jotka palkitaan ja jotka voidaan julkaista Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston verkkosivuilla.at. Kilapailuraadin muina jäseninä toimivat kirjailijat, kirjoittajaohjaajat Pauliina Vanhatalo, Marja-Riitta Vainikkala ja Tommi Parkko.

Voittajan Henna Kitin novelli Hillajuttu paohjautuu raadin mukaan vahvaan pohjoiseen marjastusperinteeseen, johon on lisätty ajankohtaisia asioita. Novellin päähenkilö on aito pohjoisen ihminen. Kerronta on ehyttä, ja murretta on käytetty aidosti.

Seppo Mentulan Pätkätyö kairassa on ajankohtaisten taustojen varaan rakennettu veijaritarina, jota vie eteenpäin luonteva dialogi.

Jukka Ylikörkon Pirunnyrkki on lyhyt, ytimekäs novelli, johon on ladattu ajallisesti pitkä perspektiivi. Pakinassa kuuluu murretta taidokkaasti käyttävä persoonallinen kertojaääni.

Suosittelemme sinulle