Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kuortane sai ulkokiipeilytornin

Kuortaneen Urheiluopistoon on rakennettu 13 metriä korkea kiipeilytorni. Kiipeilyharrastuksen suosio on kasvanut niin, että opiston sisäkiipeilyseinä ei enää riittänyt tyydyttämään kysyntää.

Kuortaneen Urheiluopiston 13 metriä korkea ulkokiipeilytorni.
Kuortaneen Urheiluopiston 13 metriä korkea ulkokiipeilytorni. Kuva: YLE/ Pasi Takkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuortaneen Urheiluopistolle on yhden sisäkiipeilyseinän lisäksi rakennettu suomalaisen sään kestävä 13 metriä korkea ulkokiipeilytorni ja sen viereen 3 metriä korkea harjoitteluseinämä, niin sanottu boulderointiseinämä. Boulderointiseinämää pitkin voi liikkua pystytason lisäksi myös vaakatasossa.

Kiipeily tapahtuu valvonnan alla

Ulkokiipeilytorni on käytössä noin puolet vuodesta eli huhtikuusta lokakuuhun. Ainoastaan koulutetut kiipeilijät voivat käyttää tornia ilman valvontaa. Pääasiassa kiipeilyharrastajat joutuvat turvallisuuden vuoksi ottamaan mukaan myös valvojan. Yhtä aikaa tornissa voi kiipeillä 12-14 henkeä. Korkeaa ulkotornia voi käyttää vain maksua vastaan, matalalla boulderointiseinämällä voi harrastaa ilmaiseksi.

Turvallisuutta on lisätty rakentamalla korkeamman tornin juurelle joustava pohja ja matalampi seinämä on ympäröity hiekalla.

Lasten ja työikäisten harrastus

- Turvallisissa olosuhteissa jo 4-vuotias voi aloittaa kiipeilyharrastuksen, kertoo Kuortaneen Urheiluopiston liikunnan opettaja Mika Hormalainen. Hänen mielestään kiipeilyharrastus ei katso ikää, se sopii kaikenikäisille. Kovimmalla koetuksella siinä ovat sormet, jalat ja ristiselkä. Kiipeily on enemmän tekniikka- kuin voimalaji.

Kuortaneella kiipeily on kasvattanut suosiotaan varsinkin leirikoululaisten, perhematkailijoiden ja työpaikkojen kuntoryhmien keskuudessa.

Kokeellinen rakenne

Ulkokiipeilytornin ytimenä on teräsrunko, sisältä torni on ontto ja pinta on päällystetty ruiskubetonilla. Lujitustekniikka Oy:n toimitusjohtaja Tero Saarinen sanoo, että materiaali on ylivoimainen verrattuna tähän asti käytettyihin vaneriin ja lasikuituun.

Suosittelemme