Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Jake-setä, kerro mikä on vinyylisingle!

Nykysukupolvi ei enää tiedä mikä on 7-tuumainen vinyylisingle. Sen sai kokea lukuisia populaarimusiikin tietokirjoja julkaissut musiikkitoimittaja Jake Nyman joutuessaan nuorten poikien haastateltavaksi uuden Kovan päivän ilta -kirjan tiimoilta.

Jake Nyman uuden kirjansa kanssa kirjastossa
Kuva: YLE / Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

- Kirjani alaotsikkona on Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa ja tämä herätti pojissa ihmetystä että mitä se oikein tarkoittaa. Niinpä minun piti kertoa heille mikä singlelevy on, virnistää kymmenkunta tieto- ja hakuteosta julkaissut Jake Nyman.

Eikä kerta ole jäänyt ainoaksi. Ylessäkin Nymanilla on jo työkavereina äänitarkkailijoita, joille on pitänyt näyttää kädestä pitäen miten vinyylilevy laitetaan soimaan.

Jake Nymanin uusin kirjan kertoo singlelevyn kukoistuskaudesta, joka osuu 1950-60-luvuille.

Kovan päivän ilta -kirja loppuu vuoteen 1969, koska silloin protestilaulukaudesta alkoi Jaken mielestä toinen aikakausi. Artistit alkoivat kiinnostua enemmän albumien teosta.

Vinyyli oli sotatarviketeollisuudessa syntynyt keksintö, joka esiteltiin jo vuonna 1949. Läpilyönti tapahtui vasta 50-luvun puolessa välissä rock’n’ rollin nousun myötä.

- Levy-yhtiöt alkoivat markkinoida singleä kestävänä levynä savikiekkojen sijaan. Singleinä ilmestyikin aluksi paljon rock'n' rollia, rhythm bluesia ja muuta nuorisomusiikkia.

Singlet jotka pitää kuulla ennen kuolemaa

Single tuli tarpeeseen, sillä sodan jälkeen syntyneet isot sukupolvet alkoivat teini-ikää lähestyesssään kaivata jotain omaa ja se vastaus oli rock, jota vanhemmat jo valmiiksi osasivat vihata.

- Sen sukupolven musaa olivat 60-luvulla aluksi rautalanka, sitten Beatles ja muut brittibändit kuten Animals, Kinks ja Rollarit, Jake listaa.

Jake Nymanilla oli ensin mielessä kirja singlelevyistä, jotka jokaisen pitäisi kuunnella ennen kuolemaan. Siitä tuli aivan liian pitkä luettelo. Lyhentelyn jälkeenkin jäljelle jäi vielä 1001 singleä.

- Päätin muuttaa kirjan muotoa ja tehdä toisenlaisen teoksen kuin aikaisemmin. Tässä kirjassa ei edestä kategorisesti singlestä toiseen, vaan tavoittelin luettavampaa tyyliä. Triviat ja faktat ovat sitten laatikoissa lukujen alussa ja lopussa.

Jake tietää, että nykyään internet on täynnä tarinoita lauluista ja niiden teosta. Niinpä hänellä oli työtä hakea sellaista tietoa, joka ei olisi jo ennestään kaikkien saatavilla netissä.

Kiitos miehen tarkan luonteenpiirteen, hänellä on kotonaan runsaasti vanhoja lehtiä ja julkaisuja, joista on jo etukäteen merkitty ylös mielenkiintoiset kommentit ja lausahdukset.

Niitä ei netissä ole - vielä.

Palkka riitti sinkkuihin, ei albumeihin

Single levitti rockin ja popin ilosanomaa sangen tehokkaasti. Se oli edullinen ja auttoi osaltaan jukeboksia menestymään baareissa.

- Silloin kun minä oli ekoissa kesätöissä Kaloisten sahalla Vanajaveden sahalla, niin tuntipalkkani oli markka 47 penniä. Albumi maksoi silloin 24 markkaa, mutta single maksoi 6 markkaa 90 penniä. Eniten kuulin uusia levyjä baarien jukebokseista, sillä radio ei sitä soittanut.

Single on äärimmäisen pelkistetty. Sille tehdyn kappaleen kesto on vain noin 2-3 minuuttia. Tosin variaatioitakin oli, kuten Beatlesien käyttämä double a, jolloin singlen molemmin puolin olikin loistava kappale. Yleensä b-puolelle laitettiin jotain studioajan loppupuolella hätäisesti soitettu instrumentaalikappale.

Onko singlelevy jo kuollut, kuten teinit lataavat kaiken musiikin ilmaiseksi internetistä?

- Olemme sellaisessa vaiheessa, että vaikea sanoa onko äänilevy siinä muodossa kuin me sen tiedämme, enää kohta olemassakaan. Uskon kuitenkin, että ihmiset tykkäävät pitää levyä tai kirjaa kädessään. Varmaan tulee olemaan erilaisia rinnakkaismuotoja, Jake Nyman tuumii.

Julkisuudessa Nyman on ennättänyt vihjata, että hänellä on puolivalmis dekkari pöytälaatikossaan. Itsekritiikki on kuitenkin niin korkea, että dekkari tuskin näkee päivänvaloa.

Sen sijaan musiikkitoimittajan seuraava kirja saattaa käsitellä elokuvahittejä.

- Elokuvista on tehty vaikka kuinka monta kirjaa, mutta ei elokuvahiteistä, kuten Aamiainen Tiffanylla, James Bondin tunnarit, Moonriver, Cherbourgin sateenvarjot.

Olen tehnyt tuosta aiheesta paljon radio-ohjelmia ja materiaalia on jäänyt ylikin, Nyman paljastaa.

Suosittelemme