Hyppää sisältöön

Suomi haluaa kaikki tupakka-askit valkoisiksi

Suomi haluaa tiukentaa tupakan mainontaa entisestään. Peruspalveluministeri Paula Risikko on luovuttanut suomalaisen tupakkatyöryhmän mietinnön EU:n terveyskomissaarille. Siinä askeiksi ehdotetaan valkoisia yleispakkauksia.

Tupakka-aski, jossa lukee: "Tupakoivat kuolevat nuorempina."
Kuva: YLE

Tupakkatyöryhmän mielestä EU:ssa voitaisiin ottaa käyttöön valkoiset yhteneväiset askit, jonka yhdelle ulkopinnalle määrättyyn kohtaan olisi säädetyn kokoisin kirjaimin painettu tuotteen tavaramerkki ja varoitukset.

- Tavoitteemme on tupakkavapaa Suomi vuonna 2040. Sen tavoitteena on, ettei tulisi enää uusia tupakoitsijoita, sanoo valtiosihteeri Ilkka Oksala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tutkimusten mukaan tupakkatuotteiden arvostus ja asema heikkenee tupakoimattomien ja etenkin nuorten silmissä eikä tuote houkuttele tupakointikokeiluihin. Päivittäiskaupalle esitys kelpaa, mutta se epäilee, että esitys lisäisi tupakan salakuljetusta Venäjältä ja Virosta.

Maailman terveysjärjestö on edennyt tupakanvastaisessa kampanjassaan askel askeleelta. Jo vuosi sitten WHO ohjeisti pelkistetyistä askeista. Tähän ohjeistukseen Suomi nyt tarttui ja ministeri Risikko kiikutti maanantaina Brysseliin kirjeen tupakkapakkauksista, jotta komissio alkaisi pohtia toteuttamista.

Kaupoissa blanco-askit olisivat ehkä esillä numeroituina tarkempia tietoja varten. Päivittäistavarakaupan johtajan Osmo Laineen mukaan tällainen myynti sekoittaisi ostoa ja pikemminkin kiinnostaisi nuoria ostamaan tupakkatuotteita.

- Jos kaupan hyllyllä on pelkkiä ykkösia ja kakkosia tai abc:tä niin saattaa jopa kiinnostaa nuoria, että mikähän ihme näissä tuotteissa on kun se pitää niin kummallisesti tuoda esille. Paljon parempi olisi nuorten kannalta ja lasten tupakoinnin estämiseksi olisi se, että ne olisivat siellä tylsästi kerrottu että mitä tuotteita ne ovat.

Laine huomauttaa, että pääasia on, että asiakas helposti löytää haluamansa tuotteen.

EU:n komissiolla on nyt harkittavanaan Suomen aloite. Kovin nopeita päätöksiä sieltä tuskin tulee.

Suosittelemme sinulle