Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Miehet täyttävät kokkikurssit

Erilaiset kokkikurssit vetävät nyt väkeä. Yllättäen suurin osa osallistujista on miehiä, sillä ruoanlaitosta on tullut miesten yleinen harrastus. Kokkikursseja ostetaan myös lahjaksi.

Miehiä kokkikurssilla.
Miesten määrä Helsingin Kulinaarisen Instituutin kokkikursseilla on lisääntynyt. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoolainen Kari Kähäri opettelee sushin tekemistä Helsingin Kulinaarisen Instituutin kokkikurssilla. Hän sai kurssin lahjaksi vaimoltaan.

- Minä heräsin tähän ruoanlaittoharrastukseen vasta keski-iässä. Aina välillä pitäisi keksiä uusia konsteja laittaa ruokaa ja täältä kokkikurssiltahan niitä saa ammattilaisilta, perustelee Kähäri.

Hänen tavoin myös moni muu mies on innostunut kokkaamisesta, ja miesten määrä kokkikursseilla sen kuin lisääntyy.

- Ruoanlaittoharrastus on lisääntynyt miesten parissa todella paljon. Kun 15 vuotta sitten aloitimme kokkikurssit, oli 11 daamia ja yksi herra. Nykyään se on toisinpäin, kertoo keittiömestari Gero Hottinger Helsingin Kulinaarisesta Instituutista.

Myös kokkikursseja järjestävässä Team Kitchenissä miesten harrastuneisuus on huomattu.

- Todella paljon on miehiä jos vertaa edellisiin vuosiin. Miehet todellakin harrastavat tänä päivänä ruoanlaittoa, kertoo keittiömestari Janna Wahlberg.

Miehet kokkaavat viikonloppuisin

Monille miehille on tärkeää, että ruoanlaittovälineet ovat hyvät.

- Kun ennen miehet panostivat lähinnä autoihin, nykyään pidetään arvossa myös hienoja keittiöitä ja panostetaan esimerkiksi laadukkaisiin keittiöveitsiin, Hottinger sanoo.

Wahlberg on huomannut, että monissa perheissä miehet harrastavat ruoanlaittoa erityisesti viikonloppuisin.

- Naiset tekevät usein ehkä vähän tylsempää ruokaa arkena. Miehet taas kokkaavat viikonloppuisin ja tekevät ehkä useampia ruokalajeja ja nauttivat lasin viiniä siinä ohessa, Wahlberg kuvailee.

Kähäri myöntää tämän.

- Usein vaimo antaa minulle keittiövuoron viikonloppuisin ja mielelläni sen myös käytän. Arkena ehdin harvoin työkiireiden vuoksi laittaa ruokaa, sanoo Kähäri.

Kursseja lahjaksi

Aikaisemmin erityisesti yritykset veivät asiakkaitaan ja henkilökuntaansa kokkikursseille, mutta nykyään yhä useammat yksityishenkilöt osallistuvat ravintoloiden järjestämille kursseille. Kokkikursseja ostetaan lahjaksi esimerkiksi hää- ja syntymäpäivinä.

- Itsekin sain sushikurssin syntymäpäivälahjaksi. Kaikki ystäväni tietävät, että tykkään ruoanlaitosta ja erityisesti sushista, joten tämä oli ihan napakymppi synttärilahja, iloitsee sushikurssille osallistunut helsinkiläinen Lotta Syrmä.

- Monesti esimerkiksi hääpari tuo kiitokseksi ystäviä kokkikurssille puoli vuotta häiden jälkeen, tai sitten sukulaisten kanssa juhlitaan kokaten ja syöden vaikkapa 60-vuotissyntymäpäiviä, Wahlberg kuvailee.

Ravintolakeittiö ainoastaan henkilökunnalle

Kokkikursseja järjestetään erilaisten opistojen lisäksi kokkikouluissa ja ravintoloissa eri puolilla Suomea. Terveysviranomaisten mukaan ravintoloiden keittiöissä työskentelevillä pitäisi olla suoritettuna hygieniapassi, joten tavallisissa ravintolakeittiöissä ei saisi hygieniasyistä pitää avoimia kursseja. Kurssien hinnat vaihtelevat pienistä ruoka-ainemaksuista noin pariin sataan euroon.

Kokkikurssien suosituimpia teemoja ovat italialainen, aasialainen ja eteläeurooppalainen ruoka.

- Kurssit, joilla opetellaan italialaisen ruoan tekemistä ovat olleet suosituimpia jo muutaman vuoden. Nyt myös sushi- ja tapas-kurssit kiinnostavat kovasti, Wahlberg sanoo.

Ruoanlaitto on monelle yksi keino rentoutua.

- Ehkä se on tapa rauhoittua ja keskittyä johonkin ihan muuhun kuin työhön tai muihin arkisiin askareisiin, Wahlberg miettii.

Suosittelemme sinulle