Hyppää sisältöön

Opiskelijat saivat tuntumaa näkövammaisen elämään

Lokakuun 15. päivä on kansainvälinen valkoisen kepin päivä. Haaparannalla Ruotsinsuomalaisten kansankorkeakoulun opiskelijat tutustuivat torstaina näkövammaisen jokapäiväisiin ongelmiin. Opiskelijat kokeilivat muun muassa piirtämistä silmät peitettyinä.

Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun opiskelijoita
Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun opiskelijat saivat tuntumaa näkövammaisena olemiseen. Kuva: YLE / Kyösti Vaara

Ruotsinsuomalaisten kansankorkeakoulun eli Svefin opiskelijat ja henkilöstö järjestivät toisenlaisen valkoisen kepin päivän. Näkövammaisen maailmaan tutustuttiin konkreettisin keinoin. Tilaisuuteen saapuvia pyydettiin ottamaan mukaansa sokkoliina, kangas tai huivi, jolla voi peittää silmät. Tavoitteena oli unohtaa näköaistin olemassaolo.

Silmät peitettynä piirtämisen ohella Svefin opiskelijat kokeilivat muun muassa äänien mukaan liikkumista ja esteistä selviämistä.

- Svefin äänitekniikan linjan opetusta on sopeutettu myös näkövammaisille sopivaksi. Koulussa opiskelee tällä hetkellä muutama näkövammainen. Nyt koululla täytyy ottaa huomioon näkövammaisten esteetön liikkuminen. Aikaisemmin ulko-oven läheisyydessä oli informaatioteline vähän huonossa paikassa, kertoo koulun opettaja Raija Hiivala.

Valkoinen keppi herättää muiden huomion

Kävelykeppiä tai matkasauvaa on käytetty liikkumisen apuna läpi historian, mutta 1920-luvulla keppi sai valkoisen värin ja uuden merkityksen. Valkoinen keppi on nykyään näkövammaisuuden tunnetuin symboli.

Ensimmäiseksi valkoisen kepin käyttäjäksi mainitaan englantilaisvalokuvaaja James Biggs. Onnettomuudessa sokeutunut Biggs tunsi olonsa turvattomaksi yleistyneen moottoriliikenteen seassa, ja keksi vuonna 1921 maalata käyttämänsä kepin valkoiseksi herättääkseen paremmin autoilijoiden huomion. Pohjoismaissa valkoinen keppi yleistyi 1950-luvulla.

Suosittelemme sinulle