Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Pyhtään kirkon remontti on loppusuoralla

1400-luvulla rakennetun Pyhän Henrikin kirkon julkisivuremontti alkoi kesäkuussa. Viimeiset rappaukset länsipäädyssä valmistuvat tämän viikon loppuun.

Pyhtään kirkon remontti on loppusuoralla. Kuva: YLE / Aleksi Taponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän aikana sekä kirkko että kellotapuli on kalkittu uudelleen ja ikkunoiden pielet ja koristekaapit on entisöity. Remontti osoittautui työlääksi, sillä vaurioita oli ennakoitua enemmän ja kirkon pinnassa kasvava levä tuotti kunnostajille ongelmia.

- Julkisivun osalta remontti valmistuu tällä viikolla. Sen jälkeen tehdään vielä maaston muokkausta kirkon ulkopuolella, jotta saadaan kallistukset poispäin kirkosta, etteivät vedet valu perustuksiin, kertoo rakennuttajakonsultti ja valvoja Kaisu Metsärinne Vi-Ra Oy:stä.

Historiallisia löydöksiä

Kirkon remontti eteni hyvin suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti, vaikka haasteitakin riitti. Toisaalta remontin yhteydessä löytyi myös positiivisia yllätyksiä.

- Länsipäädyn koristekomerosta löytyi 1600-luvun koristemaalausta vanhan rappauksen alta. Ikävä kyllä, se on myös nyt rapattu piiloon, jotta se säilyy myös seuraavat 400-500 vuotta. Koristemaalausta ei siis näy, mutta siitä on valokuvat olemassa.

- Myös asehuoneen seinästä löytyi kalkkikivinen, harmaa risti. Museovirasto hyväksyi ristin, joten sen voimme jättää esille. Mukavaa löytää jotain sellaista, mikä ei ole ollut tämän ajan ihmisten tiedossa, Metsärinne iloitsee.

Sisältä Pyhän Henrikin kirkko kunnostettiin 10 vuotta sitten. Pyhtään kirkko on Kymenlaakson suosituimpia hääkirkkoja. Se oli toiminnassa myös remontin ajan.

Suosittelemme sinulle