Hyppää sisältöön

Puola hyväksyy USA:n uudet torjuntaohjukset

Puola on valmis ottamaan alueelleen Yhdysvaltain uudet torjuntaohjukset, sanoo maan pääministeri Donald Tusk. Hän on tavannut Puolassa vierailleen Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin.

Yhdysvaltain aiempi suunnitelma sijoittaa vuonna 2013 ohjustentorjuntaohjusjärjestelmä Puolaan ja Tshekkiin kohtasi ankaraa vastarintaa Venäjän taholta. Venäjä ei hyväksynyt Yhdysvaltain perustelua, jonka mukaan ohjukset ovat tarpeen Iranin, ei Venäjän, muodostamaa ydinaseuhkaa vastaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama veti suunnitelman takaisin syyskuussa.

Uuden SM-3-ohjustentorjuntajärjestelmän on sanottu olevan aiempaa joustavampi. Tämä merkitsee mahdollisesti, että ohjukset sijoitettaisiin laivoihin.

Puolan pääministerin mukaan SM-3 on uudelleenmuotoiltu konsepti, joka on kiinnostava ja tarpeellinen. Puola on valmis ottamaan sen osia tarpeellisessa määrin alueelleen, Tusk lupasi.

Joe Bidenin mukaan uusi järjestelmä suojaisi ennen muuta Eurooppaa, mutta myös Yhdysvaltoja. Järjestelmä aiotaan rakentaa vuoteen 2015 mennessä.

Suosittelemme sinulle