Hyppää sisältöön

Tuulispiraalista oman talon sähköt

Jatkuvat öljyn ja sähkön hinnan nousut ovat saaneet monet kuluttajat miettimään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Vaasalainen Matti Niemi kehitteli oman tuulispiraalin, jonka kapasiteetti riittää omakotitalon tarpeisiin.

Vaasalainen Matti Niemi kehitti oman tuuliturbiinin
Vaasalainen Matti Niemi kehitti oman tuuliturbiinin Kuva: Antti Haavisto / YLE

Reilut neljä metriä korkea ja reilun metrin levyinen männystä ja lasikuidusta tehty spiraalimainen tuuliturbiini on omakotitalon katolla erikoinen näky. Se on äänetön ja lakatusta männystä tehtynä jopa kaunis. Sen tärkein funktio on silti tuottaa sähköä ja sitä tämä laite kehittääkin parhaimmillaan jopa 5 kilowattia. Omakotitalokäyttöön riittää silti puolet eli 2.5 kW.

Spiraali on propeleita äänettömämpi

Vaasalainen insinööri Matti Niemi kehitteli laitetta yhdessä Ari Piikkilän kanssa vuoden päivät autotallissaan, josta laite valmistuttuaan päätyi oman talon katolle energianlähteeksi. Vaikka monet tuulivoimalat käyttävätkin potkureita, on spiraalin muotoisessa paljon etuja.

- Se on pienempi, äänettömämpi, ja sikäli turvallinenkin ettei laitteesta irtoa taatusti osia, eikä pyöriessään vahingoita edes lintuja. Sen hyötysuhde on myös sikäli parempi, että se pyörii lähes tyynessäkin. Erinomainen vaihtoehto siis kaupunkioloihinkin, sanoo laitetta vuoden verran kehitellyt Matti Niemi.

Ruotsissa riittäisi kysyntää

Vaikka Vaasalaisen Windspiralin toiminta onkin lähinnä kahden miehen ja omien kotisivujen varassa, tullaan toimintaa ja partnerien määrää laajentamaan, sillä kysyntää on.

- Alustavien kyselyjen mukaan koko tuotanto suurinakin määrinä menisi kokonaan Ruotsiin, vaikka Suomessakin kiinnostusta on ollut. Ruotsissa tilanne on sikäli hyvä, että valtio avustaa 60 prosnetilla tälläisen laitoksen hinnasta. Suomessa tilanne onkin aivan päinvastainen. Avustusta ei tule, päälle lätkäistään 22 % arvonlisävero ja vielä rakennus- ja toimenpidelupamaksut. Mielestäni se ei ole oikeaa politiikkaa, sanoo Matti Niemi.

Uuden virkamiestyöryhmän mukaan tuulivoimalan pitäisi olla vähintään megawatin suuruinen jotta se kelpaisi Suomessa sähköntuotantoon. Tälläisiä jopa yli satametrisiä härveleitä taas harva pihalleen haluaa.

Koekäyttäjiä etsitään

Hakusessa on myös erilaisissa maantieteellisissä olosuhteissa asuvia pilottiasiakkaita, jotka voivat päästä melko edullisestikin testaamaan tuulispiraalia käyttökokemuksien kartuttamiseksi. Vastapainoksi kokeilijoilta vaaditaan toki hieman pioneerihenkeä, sillä laitteiden teknisiä asetuksia saatetaan matkalla joutua vielä muuttamaan. Lisäksi laitetta voitaisiin koekäytössä myös esitellä halukkaille.

Jatkossa spiraalin siiven alle lisättäneen vielä aurinkokennokeräin, jolla voitaisiin lämmittää myös talon vedet.. Samalla toimintaperiaatteella hoituisi myös keräimen kääntäminen kesällä ja yhdessä lämminvesivaraajan kanssa se toimisi hyvin.

Suosittelemme sinulle