Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sushikoulussa opeteltiin makin valmistusta

Sushimestari Harri Mäkelä piti sushikoulua kirjamessujen yhteydessä järjestetyillä Viini, ruoka ja hyvä elämä-messuilla Helsingissä. Kiti Pölönen pääsi japanilaisen ruoanvalmistuksen luokalta!

Sushin valmistusta
Tässä tehdään sushia. Kuva: YLE / Hannu Harhama
Avaa Yle-sovelluksessa

Sushikoulussa keitettiin aluksi riisi. Ennen keittoa riisi pestään. Kotona voi käyttää puuroriisiä mutta siitä ei tehdä puuroa.

Makirulliin käytetään prässättyä merilevää, jonka keskelle asetetaan riisiä. Riisiviinietikkaan kostuteuin käsin otetaan riisiä ja levitetään sitä merilevän päälle. Riisistä painellaan puoli senttiä paksu kerros koko merilevän alueelle. Molempiin päätyihin jätetään kuitenkin vapaata tilaa pari senttiä. Maki ei saa olla liian tiivis mutta ei liian löysäkään, neuvoo Mäkelä.

Makiin käytetään tällä kertaa kurkkua, paprikaa ja purjoa, jotka leikataan ohuiksi suikaleiksi, merilevän mittaisiksi, joten hukkapaloja ei jää.

Wasabi on sinapinsiemenistä tehtyä tulista mausteseosta, joka antaa makua. Wasabia laitetaan riisin päälle pieni sipaus, mitä vähemmän sitä parempi, ohjaa Mäkelä. Sitten kasvissuikaleet asetetaan keskelle, wasabin päälle. Maki kääritään kuin kääretorttu, nostetaan pohjalta reilusti merilevä kasviksien päälle. Apuna käytetään bambumattoa, jotta merilevä ei murru.

Rulla kiristetään tiiviiksi ja annetaan vetäytyä muutaman minuutin, jotta merilevä vettyy ja leikkaaminen on helpompaa. Makia dippaillaan inkivääri-soijasekoitukseen nautittaessa, annoskoko on sopiva kun rulla leikataan kahdeksaan palaan.

Suosittelemme