Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Disko on nyt viisikymppinen

Levyjä soittavan ja levyjen päälle puhuvan tiskijukan vetämän diskon synnystä on kulunut 50 vuotta. Diskon ensiaskeleet syntyivät täysin vahingossa, kun saksalaisnuorukainen alkoi kopioida suosittujen radio-ohjelmien juontajien tyyliä tanssiravintolassa lokakuussa 1959.

Kotimaista diskotyyliä vuodelta 1971.
Kotimaista diskotyyliä vuodelta 1971. Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Diskon synnystä riittää monia teorioita, mutta todistettavasti ensimmäinen tiskijukan elkein tanssilattian ääressä toiminut ihminen oli tuolloin 19-vuotias Klaus Quirini alias Dj Heinrich.

Tapahtumat juontavat lokakuuhun 1959, kun Aachenin paikallislehden nuori toimittaja Quirini oli mennyt juttukeikalle upouuteen The Scotch Club -ravintolaan. Ravintolan erikoisuutena oli ”kuolleen musiikin” eli levymusiikin soittaminen. Ravintolan omistaja oli saanut idean levymusiikista kuunneltuaan Radio Luxembourgia. Levyjä soitettiin, mutta kukaan ei juontanut levyjen nimiä, esittäjiä tai muuten hehkuttanut lisää tunnelma kapakkaan.

Alkoholi toi sopivat sanat suuhun

Diskoteekin synty on ollut Saksassa suuria tunteita ja muistoja herättänyt puheenaihe. Viisikymmentä vuotta sitten sodan jäljiltä toipuva maa oli äärimmäisen konservatiivinen. Levymusiikkia ei pidetty arvossaan. Kunnon tunnelmaan kuului aina orkesteri.

The Scotch Club -ravintolan vaiheita on raportoitu laajasti maan mediassa. Spiegel-lehden haastattelema Klaus Quirini tunnustaa kaiken tapahtuneen pienessä hiprakassa ja 19-vuotiaan itseluottamuksella. Ravintolan omistaja antoi nuorukaiselle mahdollisuuden tarttua mikrofoniin sen jälkeen, kun Quirini vakuutti hänet puhumalla loistavista viihdetaiteilijan kyvyistään.

Dj Heinrich muistelee, kuinka yleisö alkuhämmingistä toivuttuaan puhkesi suosionosoituksiin ja lähti kehotuksesta ryntäämään tanssilattialle. Uusi trendi oli näin syntynyt Saksan Aachenissa. Saksa ja Eurooppa olivat diskon edelläkävijöitä. Kun ensimmäinen disko avattiin vuosikymmen myöhemmin Yhdysvalloissa, oli pienessä Aachenissa jo 42 diskoa.

Suosittelemme