Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kahden kerroksen sikainfluenssarokotteita

Saksassa hallituksen päätös käyttää kahdenlaisia rokotteita sikainfluenssaa vastaan on nostattanut suurta suuttumusta. Ensi viikolla alkavaa rokotuskampanjaa varten ainoastaan ministereille ja korkeille virkamiehille on varattu rokotetta, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Hallituksen mukaan kyse ei kuitenkaan ole kansalaisten asettamisesta eriarvoiseen asemaan.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksassa valmistaudutaan kovaa vauhtia sikainfluenssan torjumiseen. Osavaltioilla pitäisi olla ensi maanantaina käytössään 50 miljoonaa rokotetta.

Määrä on turhan suuri, sillä 70 prosenttia saksalaisista ei aio mennä lääkärin luo piikitettäväksi. Ei, vaikka hallitus oli päättänyt maksaa rokotteet verovaroista.

Maanantain iltapäivälehdet kuitenkin tiesivät kertoa, että hallituksen ministerit, korkea-arvoiset virkamiehet sekä puolustusvoimien henkilökunta rokotetaan toisella aineella kuin tavallinen kansa. Skandaali oli valmis.

- Hienoa, suorastaan upeaa. Me kaikki voimme sairastua, pääasia että hallitus säilyy terveenä, pilkkaa eläkeläinen Martha Schmidt päätöstä.

Kummatkin lääkkeet täyttävät sinällään EU-kriteerit. Ne ovat oletettavasti yhtä tehokkaita, mutta ministerirokotteista ei pitäisi seurata ikäviä sivuvaikutuksia. Opiskelija Hans Mölleriä ei naurata.

- Tämä on täydellistä sikamaisuutta. Kyllä kaikkien pitäisi olla samanarvoisessa asemassa, Möller vaatii.

Hallitus puolustautuu

Hallitus on yrittänyt puolustaa ratkaisuaan. Sen mukaan päätös johtuu siitä, että se on jo aiemmin tehnyt sopimuksen toisen lääkeyhtiön kanssa kaikista ostettavista lääkkeistä.

Saksassa on todettu yli 20 000 sikainfluenssa-tapausta. Niistä kaksi on johtanut kuolemaan. Ainakin vielä tautiin kuitenkin suhtaudutaan suhteellisen huolettomasti.

- Ehkä tässä käykin niin, että koko hallitus vielä sairastuu. Olisiko sekään niin paha asia, eläkeläinen Martha Schmidt sanoo.

Kohu ei kuitenkaan ole ollut poliitikoille mieleen. Liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut tiedottajansa välityksellä tyytyvänsä samaan rokotteeseen kuin muutkin saksalaiset.

Suomalaiset aiotaan rokottaa samalla valmisteella kuin Saksan kansa. Suomen viranomaisten mukaan rokotteiden sivuvaikutuksissa ei ole eroja. Yleisin haittavaikutus on päänsärky, josta kärsii useampi kuin joka kymmenes rokotettu.

Suosittelemme