Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Lääkärit: Kömpelöt tietokoneohjelmat vaarantavat potilasturvallisuutta

Terveyskeskusten ja sairaaloiden tietojärjestelmät joutuvat terveydenhuollon ammattilaisten arvioitaviksi. Lääkäriliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvittävät yhdessä jouluun mennessä, mitkä ovat tietojärjestelmien ongelmakohtia. Lääkärit ovat valittaneet huonojen tietojärjestelmien vaarantavan jo potilaiden turvallisuutta.

Hoitaja katsoo potilastietoja tietokoneelta.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Osastoylilääkäri Tuomas Sorvali Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa on laskenut, että hänellä on sairaalan huonojen tietojärjestelmien takia potilailleen noin kaksikymmentä prosenttia vähemmän aikaa kuin vielä kymmenisen vuotta sitten.

- Nyt aika kuluu erilaisten tietojärjestelmien palvelemiseen, ikkunoiden avaamiseen ja sen odottamiseen, että systeemi toimisi, Sorvali kuvaa.

Terveyskeskusten ja sairaaloiden huonot tietokoneohjelmat tiedetään myös Lääkäriliitossa. Ohjelmat ovat kömpelöitä, eivätkä tue hoitoa. Lääkäriliiton hallituksen sähköisten potilastietojärjestelmien vastaavan Tinja Lääverin mukaan ohjelmat jopa aiheuttavat virheitä, joita ei pitäisi tulla.

- Yhdessäkään näistä järjestelmistä ei ole mekanismia, joka varoittaisi hoitajaa siitä, että lääkäri on esimerkiksi päättänyt aloittaa uuden lääkkeen potilaalle. Sen sijaan lääkärin täytyy kävellä hoitajan luokse, ja sanoa, "huomaatko, olen aloittanut potilaalle uuden lääkkeen".

Palautetta satelee ohjelmien suunnittelijoille

Lääkäreiden mukaan heitä ei ole kuultu ohjelmien suunnittelussa ollenkaan ja muutokset tapahtuvat liian hitaasti. Yksi ohjelmien suunnittelijoista, Tieto Oy, sanoo kuitenkin, että he kuuntelevat asiakkaitaan hyvinkin tarkkaan.

Tieto Oy:n liiketoimintajohtajan Arto Ryyminin mukaan lääkärit ovat itse olleet mukana suunnittelemassa ohjelmia. Palautettakin tulee lääkäreiltä vuosittain 80 tuhatta kappaletta. Sitä, kuinka nopeasti muutos tapahtuu käytännössä, Ryymin ei halua yleistää.

- Ei sitä voi sanoa. Jotkut asiat tapahtuvat helposti ja ne saatetaan saada muutamassa tunnissa tehtyä. Jotkut isommat asiat saattavat taas viedä vuosia.

Ongelmat käydään läpi

Lääkäriliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat alkaneet yhdessä selvittää terveydenhuollon käyttämien perustietojärjestelmien ongelmia. Selvityksen on määrä valmistua jouluun mennessä. Samalla selvitetään miten perusjärjestelmät sopivat yhteen suunnitteilla olevan uuden yhteisen tietokannan kanssa.

Ainakin jouluun asti terveydenhoidossa joudutaan varautumaan piteneviin odotusjonoihin, kun lääkärit naputtelevat ruudulla erilaisia luukkuja auki. Lahtelaisesta osastoylilääkäristä odottelu on kummallista.

- Pelimaailmassahan voidaan tehdä ihan mitä vain. Jos pelikoodaajalle sanoo, että jotain asiaa ei voi tehdä, sanoja todennäköisesti nauretaan ulos firmasta ja asian on seuraavalla viikolla hoidettu, Sorvali vertaa.

Suosittelemme