Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Karadzic boikotoi omaa oikeudenkäyntiään

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic jätti ilmestymättä oikeussaliin, kun oikeudenkäynti häntä vastaan alkoi maanantaina entisen Jugoslavian rikostuomioistuimessa Haagissa. Karadzicia odottaa 11 syytettä sotarikoksista vuosina 1992-1995 käydyn Bosnian sodan aikana. Häntä syytetään mm. Srebrenican kansanmurhan ohjailusta.

Radovan Karadzic
Kuva: Valerie Kuypers / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Istuntoa valvova tuomari ilmoitti 15 minuuttia istunnon alkamisen jälkeen, että oikeudenkäynti jatkuu tiistaina iltapäivällä.

- Kehotan herra Karadzicia saapumaan paikalle, jotta oikeudenkäynti ei enää häiriinny, tuomari O-Gon Kwon sanoi.

Karadzicin asianajaja ilmoitti kuitenkin, ettei syytetty aio tulla oikeuteen myöskään tiistaina.

Bosnian sodasta selvinneitä Haagiin

Karadzic on perustellut poisjääntiään oikeudesta sillä, että hänellä ei ole olisi ollut tarpeeksi aikaa valmistautua oikeudenkäyntiin.

Syytetty pidätettiin Belgradissa heinäkuussa 2008. Ulkomuotonsa mm. pitkällä parralla muuttanut Karadzic asui vuosia kaupungissa toimien luontaislääkärinä ja käyttäen peitenimeä.

Haagin oikeudenkäyntiä seuraamaan on saapunut mm. yli 150 Bosnian sodasta selvinnyttä ihmistä. Syytetyn poissaolo oli oikeuteen saapuneille bosnialaisille suuri pettymys. Osa kieltäytyi postumasta salista ja yksi nainen uhkasi ryhtyä nälkälakkoon.

- Olemme järkyttyneitä. Radovan Karadzic pitää pilkkanaan oikeutta ja koko maailmaa, nainen sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Suosittelemme sinulle