Hyppää sisältöön

Vertailu: Suomi on maailman menestyvin maa

Suomi on sijoittunut ensimmäiseksi pienen lontoolaisen Legatum-ajatushautomon hyvinvointivertailussa. Legatum on vertaillut 104 maan menestystä mittarilla, joka huomioi taloudellisen hyvinvoinnin ohella myös esimerkiksi vakautta, terveyttä, demokratiaa ja onnellisuutta.

Vilinää Tammelantorilla Tampereella
Kuva: Tuula Nyberg

Suomen jälkeen vertailun menestyvimpiä maita olivat Sveitsi, Ruotsi, Tanska ja Norja. Vaikka vertailu ottaa huomioon myös ei-taloudelliset mittarit, vertailun noin 30 kärkimaasta kaikki ovat vauraita teollisuusmaita. Vertailumaiden hännillä olivat Zimbabwe, Jemen ja Sudan.

Suomi sijoittui kolmen parhaan vertailumaan joukkoon vertailtaessa koulutusta, turvallisuutta ja hallintoa. Suomen menestystä selittää tasaisuus: maa on kaikissa vertailun yhdeksässä kategoriassa kymmenen parhaan joukossa. Viime vuoden vertailussa Suomi oli kolmas.

Esimerkiksi onnellisuusvertailussa suomalaiset ovat maailman toiseksi onnellisin kansa. Onnellisuustilastot perustuvat Gallup-tutkimusyhtiön kansainväliseen World Poll -kyselyyn.

Legatum-instituutti on muutaman työntekijän ajatushautomo, joka toimii Legatum-sijoitusyhtiön yhteydessä. Vertailulistaa se on julkaissut vuodesta 2007.

Instituutti ilmoittaa tehtäväkseen "inhimillisen vapauden sekä vauraamman ja turvallisemman maailman edistämisen erityisesti kehittyvissä maissa ja kehitysmaissa". Legatum-instituutti on kertomansa mukaan riippumaton.

Dubaista toimiva sijoitusyhtiö Legatum Capital puolestaan kertoo verkkosivuillaan tähtäävänsä "maailman pääomamarkkinoille tehtyjen investointien pitkän tähtäimen tuoton maksimoimiseen."

Suosittelemme sinulle