Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sikainfluenssa osasyynä kuolemaan Pohjanmaalla

Suomessa on todettu ensimmäinen sikainfluenssaan liittyvä kuolintapaus. Kuolemantapaus sattui Pohjois-Pohjanmaalla viime lauantaina. Menehtynyt on 25-vuotias vaikeaa pitkäaikaissairautta potenut nainen.

Sairaalan käytävä.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Hänellä oli todettu perjantaina 16.10. sikainfluenssaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio, johon oli annettu samana päivänä oseltamiviiri eli Tamiflu-lääkehoito. Varsinaista kuolemansyytä kuitenkin selvitetään parhaillaan.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pandemiapäällikön Hannu Syrjälän mukaan suurin osa sairastuneista toipuu sikainfluenssasta kuten tavallisesta kausi-influenssasta. Syrjälä sanoo, ettei vielä tiedetä miksi jotkut perusterveetkin ihmiset silti sairastuvat tautiin vakavammin.

- Minusta tämä tilanne kuvaa hyvin sitä realiteettia, mikä influenssapandemian yhteydessä on, että esimerkiksi selvä syy-yhteys että liittyykö joku kuolemantapaus influenssaan, ei välttämättä ole ihan yksiselitteinen. Tässäkin tapauksessa nämä muut asiat olivat merkittävämpiä tämän potilaan kuolemisen kannalta, mutta toki jonkinlainen osuus sillä influenssalla on voinut siinä tilanteessa, Syrjälä sanoo YLE Oulu Radion haastattelussa.

Syrjälä kertoo kuolonuhrin perussairauden olleen vaikea. Uhrin influenssa oli puolestaan jo paranemaan päin.

- Joka tapauksessa hänellä oli sen verran vaikea perustilanne, että siinä päädyttiin hoidon rajoittamiseen. Potilas siirrettiin takaisin OYS:istä omaan terveyskeskukseen, jossa hän sitten menehtyi mahdollisesti tähän perustautitilanteeseen ja siihen liittyvän uuden bakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen seurauksena. Hän oli siis hyvää vauhtia toipumassa siitä influenssastaan saatuaan asianmukaisen hoidon ennen kuin siinä tuli uusi käänne tämän perustaudin osalta, Syrjälä sanoo.

Influenssa H1N1 -virukseen liittyvä kuolema oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan odotettavissa myös Suomessa, koska virus on levinnyt laajalti eri puolilla maailmaa.

Suomessa influenssaepidemiaan on varauduttu hyvin. Keskimäärin tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.

Suomessa on varmistettu kaikkiaan 522 influenssa H1N1-tartuntaa. Näistä noin 150 todettiin viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikon löydöksistä suurin osa on Pohjois-Suomesta. Muualta Suomesta ei ole saatu viitteitä laajemmista yhteisötartunnoista.

Suosittelemme