Hyppää sisältöön

Sariola ja Sarkola tuomittiin ehdolliseen vankeuteen valekirjoistaan

Helsingin hovioikeus on koventanut Tuula Sariolan ja Ritva Sarkolan petostuomiota. Sariola nosti vuosia opetusministeriöltä kirjailija-avustuksia teoksista, jotka todellisuudessa olivatkin Sarkolan kirjoittamia. Rangaistukseksi molemmat saivat kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Kuva Tuula Sariolan Ampiaispesä-dekkarin kannesta. Kirja on kuvattu ylhäältä päin valkoisen tason päällä.
Ampiaispesä on yksi dekkareista, jotka Ritva Sarkola kirjoitti Tuula Sariolan nimissä. Kuva: YLE / kansi Jorma Luotio, etukannen kuva Sariolan perhearkisto

Helsingin käräjäoikeudessa Sariola ja Sarkola saivat viime syksynä sakkoja. Syyttäjän mielestä se ei riittänyt, vaan hän valitti asiassa hovioikeuteen. Hänen mielestään kyseessä oli törkeä avustuspetos.

Myös Sariola valitti hovioikeuteen ja kiisti siellä syytteet. Hän sanoi, että mikäli hänen menettelyssään oli ollut jotakin lainvastaista, teko ei ollut tahallinen ja rikos oli joka tapauksessa vanhentunut. Hän sanoi, ettei kenellekään ollut koitunut vahinkoa ja Sarkola oli saanut noin puolet avustuksista.

Sarkola sen sijaan myönsi syytteet oikeiksi. Hän kiisti vain kohdan, jossa häntä epäiltiin osallistumisesta Sariolan taitelijaeläkehakemuksen väärentämiseen. Eläkettä Sariolalle ei ollut myönnetty.

Sarkola sanoi kirjoittaneensa parikymmentä kirjaa Sariolan nimissä, koska oli luvannut hänen puolisolleen Mauri Sariolalle, että pitäisi tämän leskestä huolta. Yhdeksi kirjaksi aiottu apu vain venyi, Sarkola selitti.

Hovioikeus oli tuomion koventamisen kannalla ja langetti molemmille syytetyille kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi heille määrättiin sakkoja, ja Sariola joutuu myös maksamaan vahingonkorvauksia opetusministeriölle.

Osapuolilla on mahdollisuus hakea valituslupaa vuoden loppuun mennessä. Jos lupa heltiää, asia käsitellään vielä korkeimmassa oikeudessa.

Korkein hallintoikeus tuomitsi viime kuussa

Rikosoikeudellisen käsittelyn rinnalla käyty prosessii kirjastoapurahoista on jo ohi. Korkein hallinto-oikeus päätti viime kuussa, että Sariola joutuu palauttamaan noin 25 000 euroa kirjastoapurahalautakunnalle.

Avustussäädöksien mukaan kirjastokorvauksia voi hakea vain henkilökohtaisesti. Oikeuden mukaan sillä ei ollut merkitystä, missä määrin Sariola on ollut ideoimassa teoksia. Myöskään apurahojen mahdollinen jakaminen Sarkolan kanssa ei oikeuttanut rahoihin, oikeus katsoi.

Sariola ja Sarkola esittivät kaikissa oikeusasteissa toisistaan poikkeavat kannat kirjojen synnystä: Sariola sanoi osallistuneensa niiden ideointiin, mutta Sarkola kertoi tehneensä koko työn itse.

Oikeudessa käsitellyissä apurahoissa ja avustuksissa oli kyse siitä tuesta, jota opetusministeriö maksaa kotimaisille kirjailijoille ja kääntäjille siksi, että heidän teoksiaan on maksuttomasti lainattavissa kirjastoista.

Suosittelemme sinulle