Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kangasniemen vesitorni remonttiin

Suuri osa vesitorneista on saapunut tai saapumassa korjausikään. Esimerkiksi Kangasniemellä menossa on vesisäiliön hiekkapuhallus ja pinnoitus.

Vesitornien puhdistussuosituksena pidetään kerran viidessä tai kymmenessä vuodessa. Kuva: YLE / Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naaraharju ja O. Siposen suunnitteleman Kangasniemen vesitornin remontin hinnaksi tulee noin 50 000 euroa.

- Sisäpinta on metallisäiliö, jossa on ollut alunperin maalipinta. Nyt se puhalletaan pois ja laitetaan kaksikomponenttipinta, kertoo Kangasniemen kunnan tekninen johtaja Mikko Korhonen.

Vesitorneja rakennettiin ahkeraan tahtiin 1960-1970-luvuilla. Suomen 450:stä vesitornista iso osa onkin tulossa korjausikään, sillä betoni- ja teräskaunottarien keski-ikä alkaa olla neljäkymmentä vuotta.

Remonttiaikataulut ovat kuntien omassa päätäntävallassa - suosituksena on sentään säiliön puhdistus kerran viidessä tai kymmenessä vuodessa.

- Jos säiliölle ei ole koskaan tehty mitään, niin nyt viimeistään pitää puhdistusta ruveta tekemään, kertoo lääninterveystarkastaja Anne-Kaarina Lyytinen Itä-Suomen lääninhallituksesta.

Turvallisuus tarkkailtavana

Valtakunnallisessa valvontaohjelmassa on kiinnitetty erityistä huomiota vesihuollon turvallisuuteen. Säiliöön päässeet oravanraadot ja linnunulosteet tai rakenteiden vanheneminen eivät ole ainoa turvallisuusongelma.

- Pitää kiinnittää huomiota, ketkä pääsevät torniin ja ovatko tilat lukittuina tai lukossa, sekä kenellä on käyttöoikeus sinne. Myöskin siivoushenkilöstön pitää muistaa sinne tultaessa että se on puhdas tila. Eli että ei esimerkiksi kengissä vie likaa sisään, Lyytinen toteaa.

Kangasniemellä vesitorni on palvellut hyvin niitä tuhatta asukasta, jotka sen veden varassa ovat.

Vesitorni tyhjeni putkivuodon takia edellisen teknisen johtajan eläkeellelähtökahvituspäivänä, mutta kutsumattomia vieraita ei säiliöön ole toistaiseksi päässyt.

- Siellä katolla on vain yksi luukku, joten pitää olla aika vahva orava, joka sen saa väännettyä auki, tekninen johtaja Mikko Korhonen toteaa.

Suosittelemme