Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Maahanmuuttajat joutuvat syyttä suotta erityisopetukseen

Maahanmuuttajat voivat joutua suomalaisessa koulussa erityisopetukseen, vaikka varsinaista tarvetta ei olisi. Osasyynä tarpeettomiin siirtoihin pidetään kuntien ja koulujen tietämättömyyttä maahanmuuttajakysymyksissä. Koulujen henkilökuntaa on viime aikoina pyritty kouluttamaan kohtaamaan maahanmuuttajia, jotta turhilta siirroilta vältyttäisiin.

Oppilas istuu pulpetissa koulun luokassa. Kuvattu takaapäin.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Esimerkiksi Kirkkonummella on aloitettu projekti, jossa parannetaan maahanmuuttajien opetusta koko kunnan alueella. Tarvetta siihen oli, sillä maahanmuuttajien määrä on ollut kunnassa kasvava.

Samanlaista kehitystyötä on tehty Opetushallituksen johdolla viime vuosina yhteensä yli neljässäkymmenessä kunnassa. Moni näistä kunnista on kohdannut maahanmuuttajia viime aikoina vasta ensimmäistä kertaa, ja kunnissa on tehty myös virheitä.

Maahanmuuttajia on muun muassa laitettu erityisluokille, vaikka varsinaista tarvetta ei ole ollut. Kirkkonummelainen opettaja Liisa Laajoki kertoo, että siirtoja erityisluokille on tehty myös Kirkkonummella.

- Kyllä tätä valitettavasti edelleen tapahtuu. Mutta asia on tiedostettu, ja sen estämiseksi tehdään työtä, Laajoki kertoo.

- Näin tapahtuu varmasti juuri sen takia, että ihan kaikissa kouluissa ei ole valmiuksia kohdata maahanmuuttajataustaisia oppilaita, hän jatkaa.

Opettaja Laajoki muistaa hetken jolloin hän itse ymmärsi, että maahanmuuttajataustaisia oppilaita tulisi sittenkin opettaa toisin kuin hän oli aiemmin tehnyt. Kyseessä olivat Suomessa syntyneet maahanmuttajataustaiset nelosluokkalaiset, ja tapahtuma-aika pari vuotta sitten.

- Halusin nähdä, miten käsitteet olivat oppilailla hallussa. Kysyin oppilailta, mikä on satama. Vastaukseksi sain, että se on paikka jossa sataa paljon, Laajoki muistelee.

Opettajien koulutuksessa vaihtelua

Opetusalan ihmisiä on koulutettu monikulttuurisuuteen kunnissa jo kolme vuotta. Opetushallituksessa ollaan kuitenkin edelleen huolissaan siitä, että kunnat ovat eri tasolla maahanmuuttajakysymysten kanssa.

Jo olemassa oleva tieto monikulttuurisuudesta ei ole levinnyt vielä kaikkialle ja vaarana on samojen virheiden toistaminen. Opetusneuvos Leena Nissilän mielestä maahanmuuttajien opetus pitäisi ottaa selkeämmin esille jo opettajankoulutuksessa.

- Koko tietotaito pitäisi saada nivottua paremmin osaksi opettajien peruskoulutusta. Tällä hetkellä se vaihtelee yliopistosta toiseen, Nissilä sanoo.

Koulutus vaikuttaa Kirkkonummella

Kirkkonummella koulutuksen aikaansaamat muutokset ovat pikkuhiljaa alkaneet näkyä ympäristössä. Kunnan jokainen koulu on nyt valmis vastaanottamaan maahanmuuttajia, ja maahanmuuttajat ovat alkaneet hajaantua myös asumaan ympäri kuntaa. Opettaja Liisa Laajoki pitää tilannetta parempana kuin ennen koulutusta.

- Tässä on nyt kolmatta vuotta mukana, mutta edelleen joka päivä oppii uutta. Suunta on kuitenkin selvästi oikea, Laajoki sanoo.

Suosittelemme